Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης: Ανοίγει στις 1/2 η πλατφόρμα για το Market Pass – Θα δοθεί παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Παπαθανάσης: Ανοίγει στις 1/2 η πλατφόρμα για το Market Pass – Θα δοθεί παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού»
"Το «Καλάθι του νοικοκυριού» έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά προφανώς θα δώσουμε παράταση, αφού η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται", ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης
Σχετικά Άρθρα
«Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα και με τα μέτρα, όπως το Market Pass, προσπαθούμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, αναφέροντας ότι την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του νέου αυτούς βοηθήματος.
«Με βάση τα εισοδήματα του 2021 που δηλώθηκαν το 2022, θα καταβάλλεται το επίδομα του Market Pass σε κάθε δικαιούχο, χωρίς να απαιτείται να γίνει αγορά προϊόντων πριν. Την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα. Όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του, θα λάβει σε δύο δόσεις το 80% του ποσού που θα πιστωνόταν εάν λάμβανε το βοήθημα στην άυλη κάρτα», εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαθανάσης.
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση (γνωστή ως το Market Pass) θα ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Η ενίσχυση θα δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού, ενώ το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Περί καταγγελιών για τα προϊόντα

Σχετικά με τις καταγγελίες καταναλωτών για αυξήσεις σε προϊόντα μέσω και της αλλαγής των ποσοτήτων στις συσκευασίες σε συνάρτηση με την τιμή πώλησης τους, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «εμείς ελέγχουμε την τιμή μονάδας, σε σύγκριση με τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους του Αυγούστου του 2021» και από τους ελέγχους προκύπτει 6%-8 % αισχροκέρδεια ή αθέμιτη κερδοφορία.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση για «να αναγράφονται με την ίδια γραμματοσειρά και με το ίδιο μέγεθος γραμμάτων η τιμή του προϊόντος και η τιμή του ανά κιλό ή όγκο, για να μπορεί να δει ο καταναλωτής ακριβώς τι και πόσο αγοράζει».
Κάλεσε δε, τους καταναλωτές να κάνουν καταγγελία για ότι παράτυπο διαπιστώνουν και πρόσθεσε ότι «για αισχροκέρδεια έχουμε επιβάλει πρόστιμα 3 εκατομμύριων ευρώ και συνεχίζουμε καθημερινά τους ελέγχους».

Παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού»

«Το «Καλάθι του νοικοκυριού» έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά προφανώς θα δώσουμε παράταση, αφού η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται, καθώς ο πόλεμος και η κρίση είναι σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε ποτέ θα τελειώσει», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αφού σημείωσε πως «κανείς δεν λέει ότι μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της ακρίβειας, δεν υπάρχει κράτος στον πλανήτη που να μπορεί να το κάνει, εξήγησε ότι εάν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί και το «καλάθι», μια οικογένεια θα μπορεί να εξοικονομεί έως 80 ευρώ το μήνα και αυτό είναι μια βοήθεια και μια στήριξη έναντι της ακρίβειας».
Όπως είπε, «ζούμε στην Ευρώπη, σε μια οικογένεια. Η Ελλάδα έχει τον τρίτο μικρότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ο οποίος όμως παραμένει υψηλός και ροκανίζει το εισόδημα, αλλά με τα μέτρα στήριξης ενισχύονται τα νοικοκυριά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης