Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιερρακάκης: Έρχεται Ψηφιακή πλατφόρμα για τις μεταβιβάσεις - Έως σήμερα απαιτείται η συγκέντρωση 17 πιστοποιητικών

Πιερρακάκης: Έρχεται Ψηφιακή πλατφόρμα  για τις μεταβιβάσεις - Έως σήμερα απαιτείται η συγκέντρωση 17 πιστοποιητικών
Η Ελλάδα έχει την χειρότερη κατάταξη στην μεταβίβαση ενός ακινήτου
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη κατάταξη στο χρόνο μεταγραφής ενός ακινήτου στην παγκόσμια τράπεζα δεδομένων αφού η γραφειοκρατία είναι παρούσα κάνοντας δύσκολη τη …ζωή των μεσιτών και των συμβολαιογράφων, καθιστώντας μια απλή μεταβίβαση ακινήτου σε μια περιπέτεια αφού απαιτεί 17 πιστοποιητικά.
Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη μιλώντας ως προσκεκλημένος στο Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών, προαναγγέλλοντας ότι από τον Φεβρουάριο θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή πλατφόρμα μεταβίβασης ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι η παρουσία του υπουργού στο Σύλλογο Μεσιτών συνδέεται με την κάθοδό του ως υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών .
Οι αναφορές του υπουργού για ψηφιακή μεταβίβαση των ακινήτων ενθουσίασε τους μεσίτες αλλά κράτησαν μικρό καλάθι στις υποσχέσεις του υπουργού .
Η κα Άννα Μωκάκου μεσίτρια ακινήτων που συμμετείχε στην εκδήλωση θεωρεί ότι η υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας θα αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά θα χρειαστούν πολλά ενώ είναι ο άγνωστος αριθμός για να «πει» η Ελλάδα ότι …έπιασε τα διεθνή στάνταρ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας δεν έκρυψε την αλήθεια . Ανέφερε ότι η μεταβίβαση ενός ακινήτου απαιτεί σήμερα 17 πιστοποιητικά, ο οποίος είναι μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών για μια μεταβίβαση. Είπε χαρακτηριστικά ότι είμαστε η χειρότερη χώρα από πλευράς κατάταξης με βάση την τράπεζα δεδομένων αφού απαιτούνται 10 βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας όταν ο μέσος διεθνής μέσος όρος είναι 4,7 βήματα.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η μεταγραφή έχει σχέση αν έχει εγγραφεί στο κτηματολόγιο αν ανήκει σε έμμισθο ή άμισθο υποθηκοφυλακείο.
Προανήγγειλε ότι από τον Φεβρουάριο θα γίνει η πρώτη προσπάθεια για ψηφιακή μεταβίβαση , η οποία δεν θα αφορά το σύνολο της χώρας.

Το κυβερνητικό πλάνο

Ο συμβολαιογράφος θα αντλεί εύκολα ένα μέρος των πιστοποιητικών από τον ΕΦΚΑ ,την ΑΑΔΕ , το ΤΕΕ και το Κτηματολόγιο ενώ τα υπόλοιπα πιστοποιητικά θα πρέπει να τα αναζητεί ο συμβολαιογράφος που θα πιστοποιεί την εγκυρότητα των εγγράφων.
Το κυβερνητικό πλάνο για ηλεκτρονική μεταβίβαση θα καλεί τους δύο αντισυμβαλλόμενους, όπως τον αγοραστή και τον πωλητή, να προσέρχονται στο συμβολαιογράφο και μέσω των ψηφιακά διασυνδεμένων υπηρεσιών αυτός να συλλέγει τα έγγραφα για την πραγματοποίηση του συμβολαίου.
Ο στόχος της καινοτομίας είναι να μειώσει το χρόνο περάτωσης της πώληση από μήνες σε λίγα λεπτά. Επίσης ο κύριος Υπουργός ενημέρωσε ότι ήδη τρέχουν διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση αρχείων, τόσο των Κτηματολογικών γραφείων όσο και της Πολεοδομίας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτό πρακτικά, θα δώσει τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία των συμβαλλομένων ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας.
Οι μεσίτες χαιρέτησαν τις εξαγγελίες του υπουργού και υποψηφίου βουλευτή Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά παραμείνουν δύσπιστοι διότι η μεταβίβαση περνά από σαράντα κύματα.
Πάντως ο υπουργός αναμένεται να «χτενίσει» την εκλογική περιφέρεια της Α Αθηνών που θα είναι υποψήφιος. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις τους δίνουν προβάδισμα αφού οι πολίτες εμφανίζουν θετική γνώμη σε ποσοστό 39% που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους συνυποψηφίους του.
theod.png

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης