Τελευταία Νέα
Οικονομία

H επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα είναι επικοινωνιακή φούσκα χωρίς πρακτικό αντίκτυπο – Εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες

H επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα είναι επικοινωνιακή φούσκα χωρίς πρακτικό αντίκτυπο – Εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες
Η ΕΚΤ κατέχει το 48% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία και με βάση τις κλείδες του μοντέλου αγορών δεν μπορεί να αγοράσει άλλα ελληνικά ομόλογα
Σε αντίθεση με ότι υποστηρίζει η πλειοψηφία η Ελλάδα είναι τυχερή που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα... είναι τυχερή που τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται junk bond δηλαδή σκουπίδια.
Επενδυτική βαθμίδα είναι η αξιολόγηση από ΒΒΒ- και υψηλότερα ή ότι δεν θεωρείται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια...
Η ΕΚΤ κατέχει σχεδόν 40 δισεκ. πιο συγκεκριμένα 39,6 δισεκ ελληνικά ομόλογα μέσω του Προγράμματος Πανδημίας και από τον Μάρτιο θα αρχίσει να πουλάει τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα που απέκτησε μέσω των Προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης αυτής της τραγικής πολιτικής που οδήγησε στην έκρηξη του πληθωρισμού.
Η Ελλάδα όμως δεν ήταν σε Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αφού δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα, οπότε οι πωλήσεις ομολόγων… δεν θα αφορούν την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ κατέχει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και αφαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια 11,8 δισεκ. τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία είναι 82,9 δισεκ.
Η ΕΚΤ κατέχει το 48% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία και με βάση τις κλείδες του μοντέλου αγορών δεν μπορεί να αγοράσει άλλα ελληνικά ομόλογα…
Οπότε η επενδυτική βαθμίδα είναι άχρηστη… έννοια…
Αφού και με ποσοτική χαλάρωση και με επενδυτική βαθμίδα η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράσει άλλα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να πουλάει υφιστάμενα για να αγοράζει νέες εκδόσεις… δηλαδή φαύλος κύκλος…

Η επενδυτική βαθμίδα θα είχε χρησιμότητα σε περίοδο ποσοτικής χαλάρωσης και χωρίς να προϋπάρχουν τα 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που ήδη κατέχει η ΕΚΤ.
Για τα επόμενα δύο χρόνια δεν υφίσταται στα σχέδια νομισματικής πολιτικής η ποσοτική χαλάρωση αλλά και να υπάρξει… για την Ελλάδα θα είναι… άχρηστος μηχανισμός αφού η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα όρια αγορών…

Η Ελλάδα κάτω από οποιαδήποτε σενάριο θα συνεχίσει να δανείζεται με τα χειρότερα επιτόκια στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, ήδη το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,40% με προοπτική 6,5% εάν το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ φθάσει στο 4%.

Συν τοις άλλοις υπάρχει και μια άλλη παράμετρο η Κύπρος που διαθέτει εδώ και πολύ καιρό επενδυτική βαθμίδα έχει επιτόκια 4%... και η Ελλάδα 4,40%....
H Ελλάδα ότι δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα είχε επίσης και ένα πλεονέκτημα...πέρασε κάτω από τα ραντάρ... εν μέσω παγκόσμιας κρίσης...

Το να μην βρίσκεται η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα έχει και θετικά…
Εάν τελικά αναβαθμιστεί – πριν τις εκλογές σε επενδυτική βαθμίδα τα κριτήρια θα είναι μόνο πολιτικά...
Θεωρούμε μεγάλο λάθος οποιαδήποτε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης προεκλογικά.

Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας είναι:

27 Ιανουαρίου 2023 από Fitch (ΒΒ με θετικές προοπτικές) - Δεν θα αποκλειόταν αναβάθμιση σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές...
3 Μαρτίου 2023 από Scope (BB με σταθερές προοπτικές)
10 Μαρτίου 2023 από DBRS (ΒΒ High με σταθερές προοπτικές)
17 Μαρτίου 2023 από Moody's (Ba3 με σταθερές προοπτικές)
21 Απριλίου 2023 από Standard and Poor's (ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές).

Υποσημείωση

Σε μια αναλαμπή ρεαλισμού ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τον σχεδιασμό του 2023 που αναφέρει ότι θα εκδώσει περί τα 7 δισεκ. και θα μειώσει τα έντοκα γραμμάτια από 11,8 δισεκ. σε 11 δισεκ. αναφέρει ότι διαθέτει την δικλείδα ασφαλείας των 30 δισεκ. κεφαλαιακού μαξιλαριού ή ταμειακών διαθεσίμων που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και των ευνοϊκών όρων διευθέτησης του χρέους που πραγματοποιήθηκαν το 2018 και θυμίζουμε η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία το 2019.
Οι αναφορές μας αυτές έχουν να κάνουν με το αληθές ότι ενώ η Κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε στην διαχείριση της μεσαίας τάξης, στην διαχείριση του δημοσίου χρέους ότι διαθέτουμε σήμερα είναι 100% πολιτική του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης