Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας για πρόγραμμα «Αρχύτας»: Καλούμε την ελληνική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στην παραγωγή αεροχημάτων drones

Σταϊκούρας για πρόγραμμα «Αρχύτας»: Καλούμε την ελληνική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στην παραγωγή αεροχημάτων drones
Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone - UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων
Πρόσκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα drones, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή τις εξελίξεις των εργασιών στο πρόγραμμα «Αρχύτας».
Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone - UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων και ήδη, αρχίζει η κατασκευή των σχεδιασμένων καλουπιών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023) και προς το τέλος του θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, «εδώ και περίπου 2 χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στόχος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones).
Κατά το διάστημα έως σήμερα, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, έχει δομηθεί το πρόγραμμα “Αρχύτας”.
Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone - UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων.
Η υλοποίηση του προγράμματος “Αρχύτας” ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, αυτή η εθνική προσπάθεια εξελίσσεται με σχεδόν απόλυτη συνέπεια προς τον προγραμματισμό».

Δοκιμαστικές πτήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.
Παράλληλα, στην ΕΑΒ:
α. Συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών.
β. Προχωρεί η συγκρότηση του ειδικού χώρου και της γραμμής βιομηχανικής παραγωγής.
γ. Αρχίζει η κατασκευή των σχεδιασμένων καλουπιών. Το τρίμηνο που ξεκίνησε (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023) θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και προς το τέλος του θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.
«Έτσι, θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ», υπογραμμίζει το κ. Σταϊκούρας.

Σχεδιασμός δεύτερου πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος

«Ως εκ τούτων, η σταθερή πολιτική βούλησή μας, η συνεπής πορεία των εργασιών, η αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των εμπλεκομένων, αποτέλεσε τη βάση, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2023», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
«Συνεπώς, οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμης σημασίας πεδίο δείχνουν ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης