Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βεσυρόπουλος (υφυπ. Οικονομικών): Κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις για μείωση των φορολογικών βαρών

Βεσυρόπουλος (υφυπ. Οικονομικών): Κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις για μείωση των φορολογικών βαρών
 O κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας προχωράμε σε διαρκείς μειώσεις φόρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση
Στις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με την συνεπή υλοποίηση της προεκλογική της δέσμευση για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αρμόδιος για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία.
Κατά την ομιλία του στην συζήτηση της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας προχωράμε σε διαρκείς μειώσεις φόρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση, γεγονός που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους βασικούς δείκτες του προϋπολογισμού του 2023, του πρώτου προϋπολογισμού εδώ και δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός των στενών ορίων της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς.

Οι φοροελαφρύνσεις του νέου Προϋπολογισμού

Με βάση τα στοιχεία, που κατέθεσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει τις εξής φοροελαφρύνσεις:
- Πρώτον, τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους τρία εκατομμύρια πολίτες, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, δηλαδή όλα τα φυσικά πρόσωπα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.
- Δεύτερον, τη μονιμοποίηση από 1/1/2023 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
- Τρίτον, την παράταση για άλλα δύο έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 της αναστολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, ένα από τα βασικά φορολογικά μέτρα που λάβαμε ως κυβέρνηση από την αρχή της θητείας μας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.
- Τέταρτον, την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο - και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 - της ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α..
Ειδικότερα, ο κ. Βεσυρόπουλος ενημέρωσε ότι για τα εισιτήρια των κινηματογράφων θα ισχύσει υπερμειωμένος συντελεστή Φ.Π.Α 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023.
Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.
Επιπροσθέτως υπενθύμισε τις πολλαπλές μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση και τόνισε πως σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή φορολογικά κίνητρα για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην «πράσινη» ανάπτυξη, στοχεύοντας στην υψηλότερη αποδοτικότητα των πόρων, στην κυκλική οικονομία και στην ενίσχυση των συνολικών δράσεων για το κλίμα.
Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο αναπτυξιακών κινήτρων για τις επιχειρήσεις μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών με βάση τον ν. 4935/2022, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και γενναία φορολογικά κίνητρα για την ισχυροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Ειδικότερα, καθιερώνεται για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το φορολογικό αυτό κίνητρο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφ' όσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης προχωράμε σε παρεμβάσεις με ουσιαστικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

- Πρώτον, τη λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία συστάθηκε με τον. 4714/2020 και είναι πλήρως ψηφιοποιημένη. «Μέσα από ευέλικτες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες, προχωράμε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων που παρέμεναν εκκρεμείς για χρόνια, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τα δημόσια έσοδα. Ο Έλληνας φορολογούμενος υποβάλλει το αίτημά του αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά και για πρώτη φορά, χωρίς να έρχεται σε καμία διά ζώσης επαφή, βλέπει την υπόθεσή του να επιλύεται μέσα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί από τον νόμο. Μάλιστα, πρόσφατα δόθηκε παράταση, ώστε οι αιτήσεις εξώδικης επίλυσης να υποβάλλονται εκ νέου αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2022 και το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως και τις 29 Ιουλίου του 2022» εξήγησε.
- Δεύτερον, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής Φ.Π.Α.. Ήδη από τον Ιούλιο του 2021, που άρχισε να υλοποιείται η διαδικασία αυτή, έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022 το συνολικό ποσό Φ.Π.Α. που επιστράφηκε άμεσα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς πενήντα επτά χιλιάδων επιχειρήσεων ανήλθε σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
- Τρίτον, την ηλεκτρονική διαβίβαση παραστατικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myDATA» και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, προόδου, διαφάνειας και στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
- Τέταρτον, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη σχετικά με το μέσο ετήσιο ποσό συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο βελτιώθηκε κατά έξι θέσεις και συγκεκριμένα από την 25η θέση το 2014 στην 19η θέση το 2021» υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης