Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το σχέδιο ελάφρυνσης των ευάλωτων δανειοληπτών από τα επιτόκια - Κούρεμα κατά 50% της μηνιαίας επιβάρυνσης

Το σχέδιο ελάφρυνσης των ευάλωτων δανειοληπτών από τα επιτόκια - Κούρεμα κατά 50% της μηνιαίας επιβάρυνσης
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την κάλυψη του επιπλέον κόστους στις μηνιαίες δόσεις για ενήμερα στεγαστικά δάνεια
Σχετικά Άρθρα
Απόσβεση του 50% της επιβάρυνσης και για 12 μήνες στις δόσεις των στεγαστικών δανείων από την κούρσα των επιτοκίων προβλέπει το σχέδιο ελάφρυνσης ευάλωτων δανειοληπτών που θα ανακοινώσουν - εκτός απροόπτου ακόμη και σήμερα - οι διοικήσεις των τραπεζών.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την κάλυψη του επιπλέον κόστους στις μηνιαίες δόσεις για ενήμερα στεγαστικά δάνεια για αγορά κύριας κατοικίας με ωφελημένους περίπου 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με κόστος 15 εκατ. ευρώ χωρίς τη συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού.
Η περίοδος των αιτήσεων θα έχει διάρκεια τρεις μήνες αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2023 ενώ η υποβολή τους θα γίνει μέσω της υφιστάμενης πλατφόρμας του προγράμματος «Γέφυρα».

Ειδικότερα οι βασικοί άξονες του σχεδίου των τραπεζών για τη στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών είναι οι εξής:

1) Η επιδότηση θα είναι διάρκειας 12 μηνών και αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023.
Θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης κάθε δόσης του δανείου σε σύγκριση με την καταβολή του περασμένου Ιουλίου. Για παράδειγμα αν η δόση του δανείου ήταν τον Ιούλιο 500 ευρώ και μετά την αύξηση των επιτοκίων έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ οι τράπεζες θα καλύψουν το μισό ποσό της αύξησης δηλαδή από τα 150 ευρώ τα 75 ευρώ και το υπόλοιπο θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη.

2) Η επιδότηση θα αφορά μόνο ενήμερα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη κύρια κατοικία

3) Δικαιούχοι θα είναι όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ειδικότερα ο πήχης για το ετήσιο εισόδημα τίθεται στα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, στα 10.500 ευρώ για ζευγάρι, στα 14.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, στα 17.500 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και το ανώτατο όριο θα είναι 21.000 ευρώ ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας κυμαίνονται σε 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, σε 135.000 ευρώ για ζευγάρι, σε 150.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, σε 165.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και με ανώτατο όριο αξίας τα 180.000 ευρώ.
Επίσης το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.α. όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ
Την ίδια ώρα οι τράπεζες προωθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες «κούρεμα» των προμηθειών για συναλλαγές και πληρωμές και επιτάχυνση των εγκρίσεων για αιτήσεις ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ενώ προχωρούν άμεσα σε αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 0,5-0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης