Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το «μενού» της συνάντησης του Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες και το άρθρο 998 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Το «μενού» της συνάντησης του Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες και το άρθρο 998 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Οι τραπεζίτες δεν θα προσέλθουν ως «απολογούμενοι» στην συνάντηση αλλά δώσουν το δικό τους περίγραμμα στην σκληρή ατζέντα του υπουργού
Με χρονικές διευκολύνσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά προσέρχονται σήμερα 14 Δεκεμβρίου 2022 οι τραπεζίτες στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος περιμένει τις προτάσεις τους για την προστασία των δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων, τη μείωση των προμηθειών επί των τραπεζικών συναλλαγών και την άνοδο των επιτοκίων των καταθέσεων.

Πώς θα προσέλθουν οι τραπεζίτες

Οι τραπεζίτες δεν θα προσέλθουν ως «απολογούμενοι» στην συνάντηση αλλά δώσουν το δικό τους περίγραμμα στην σκληρή ατζέντα του υπουργού.
Δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη έτοιμο μηχανισμό επιτήρησης των ενήμερων δανειοληπτών που παρεμβαίνει άμεσα όταν δεν καταβληθεί η δόση του δανείου στην καθορισμένη ημέρα.
Πρόκειται για μηχανισμό επαγρύπνησης με σκοπό να κρατά τα δάνεια στην πράσινη περιοχή εφόσον και ο δανειολήπτης έμπρακτα δεν θέλει να «κοκκινίσει» το δάνειο του.

Αίτημα

Στις αποσκευές τους οι τραπεζίτες εκτός από την επιχειρηματολογία για τις δικές τους δυνατότητες θα υπάρχει και ένα αίτημα που αφορά τη διατήρηση του άρθρου 998 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Αφορά στη διευκόλυνση του οφειλέτη που τα περιουσιακά του στοιχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Το συγκεκριμένο άρθρο με την παράγραφο 6 παρέχει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να κινηθεί πιο γρήγορα από τον πλειστηριασμό και να ζητήσει από το Δικαστήριο την ελεύθερη πώληση του ακινήτου, σε αγοραστή που έχει βρει ο ίδιος ο οφειλέτης.

Λυτρωτική διαδικασία

Η διαδικασία θεωρείται λυτρωτική για τους δανειολήπτες από έγκυρους νομικούς κύκλους διότι παρέχει ασφάλεια σε ότι αφορά την τιμή πώλησης της ακίνητης περιουσίας που επικυρώνεται με δικαστική απόφαση.
Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να διαμορφωθεί πιο χαμηλά από την αντικειμενική αξία.
Το άρθρο 998 επιτρέπει να προσδιορίσει την τιμή του ακίνητου ο οφειλέτης αφού έχει εξασφαλίσει τον αγοραστή.
Να σημειωθεί ότι ο επισπεύδων του πλειστηριασμού δεν κινδυνεύει από τη διαδικασία καθώς το τίμημα που θα καταβληθεί θα καλύπτει το σύνολο ή μεγάλο μέρος της οικονομικής του απαίτησης.

Αντιδράσεις

Πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει αρμοδιότητα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θέλει να τερματίσει την ισχύ της διάταξης, διότι εκτιμά ότι πίσω από το συγκεκριμένο άρθρο κρύβονται στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Στη συζήτηση συμμετέχει και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διατυπώνει τα δικά του επιχειρήματα για τη διάταξη, καθώς θεωρεί η εμφάνιση χρημάτων για την απόκτηση του ακινήτου από αγοραστή που βρήκε ο οφειλέτης, δίνει το δικαίωμα για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Πάντως οι τραπεζίτες και οι servicers θέλουν διακαώς τη διατήρηση της διάταξης διότι όταν η διαδικασία επιλέγεται από τον οφειλέτη, εμφανίζεται αγοραστής για το ακίνητο ενώ δεν τους αφορά που βρέθηκαν τα χρήματα αλλά ότι πληρώθηκαν από την εκποίηση του ακινήτου.

Tο άρθρο 998 παράγραφος 6

Μετά από αίτηση του οφειλέτη, το δικαστήριο του άρθρου 933, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., μπορεί να επιτρέψει να πουληθεί ελεύθερα το ακίνητο με τίμημα το οποίο ορίζεται από το δικαστήριο. Η πώληση αυτή γίνεται από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού το αργότερο δέκα (10) ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό με ταυτόχρονη εξόφληση του τιμήματος.
Αν η πώληση δεν πραγματοποιηθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο, ο πλειστηριασμός διεξάγεται κατά την ορισθείσα ημερομηνία. Η διάταξη νομοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης