Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
Δηλώσεις Σταϊκούρα στο Bloomberg
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η χώρα βρίσκεται πλησίον του στόχου επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου για την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο εντός του 2023. Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός θα ξεκινήσει από το 2023 να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε ερώτηση γιατί κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα στις υπάρχουσες συνθήκες, ο υπουργός υπογράμμισε τους σημαντικούς διεθνείς επενδυτές που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ υπενθύμισε πως η Κομισιόν έχει δηλώσει πως «στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε την υψηλότερη ανάπτυξη επενδύσεων ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε πως «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις μέσα από υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, την μείωση των NPLs στους τραπεζικούς ισολογισμούς, μαζί με μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και με την εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να προσελκύσουμε σημαντικούς επενδυτές, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ».
Όσον αφορά την κατάσταση του ελληνικού χρέους, ο κ. Σταϊκούρας πως η σχέση χρέους-ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 50% μέσα στην περίοδο 2021-2023, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως τα παραπάνω μεγέθη αποδεικνύουν πόσο σταθερή είναι η Ελλάδα στα δημοσιονομικά της.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ευαλωτότητα της Ελλάδας μπροστά στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο υπουργός επεσήμανε πως η δημοσιονομική πολιτική με την νομισματική πολιτική θα πρέπει να συγχρονιστούν εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης, και για άλλη μια φορά θα πρέπει να επιτύχουμε. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα ζήτημα και για το δημόσιο και για το ιδιωτικό χρέος αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις κατάλληλες πολιτικές για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους.
«Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της για να διατηρήσει την υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη της», δήλωσε ακόμα ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ υπενθύμισε πως το 2022 η Κομισιόν αναμένει πως η χώρα θα έχει την διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ΕΕ ακόμα και το 2023, οπότε και προβλέπονται σημαντικά προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Για το 2022 επίσης θα έχουμε ιστορικά ρεκόρ στην Ελλάδα, αναφορικά με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Έτσι, όλοι οι σημαντικοί τομείς επιβεβαιώνουν την θετική πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε.
Ο υπουργός ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον είναι ένα «βαρίδι» και για τις επενδύσεις αλλά και για τους οίκους αξιολόγησης, για την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας.
«Έχουμε αναβαθμιστεί 11 φορές τα τελευταία 3 χρόνια, 4 φορές κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί. Περιμένουμε το 2023 να φτάσουμε στο investment grade», είπε χαρακτηριστικά.
Τοποθετούμενος για το brain drain, και για το πώς θα επιτευχθεί το brain gain, ο ΥΠΟΙΚ, επεσήμανε πως τα τελευταία 3 χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5%, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργήθηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση των νέων ανθρώπων αλλά και επενδυτών, και συνταξιούχων από άλλες χώρες, να έλθουν στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης