Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» - Αποφάσεις για τα παιχνίδια

Γεωργιάδης: Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» - Αποφάσεις για τα παιχνίδια
"Όπως υπάρχει το «καλάθι» στα σούπερ μάρκετ, θα υπάρχει «καλάθι» για τα παιχνίδια»", τόνισε ο Άδ. Γεωργιάδης
Οι τελικές αποφάσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει για την περίοδο των εορτών θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας πως θα υπάρχει «καλάθι» για τα παιχνίδια».
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα των παιχνιδιών ανέφερε πως «με απασχολεί το ζήτημα, ως πατέρας και ως πολιτικός, να υπάρχει μια ευκαιρία για να έχουν όλα τα παιδιά τα παιχνίδια τους. Υπάρχουν θέματα και ανταγωνισμού που πρέπει να δούμε. Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, υπάρχει διάθεση και από τα καταστήματα για αυτό. Όπως υπάρχει το «καλάθι» στα σούπερ μάρκετ, θα υπάρχει «καλάθι» για τα παιχνίδια».
Για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού», ο υπουργός αφού σημείωσε ότι «το "καλάθι" δεν μπορεί να «χτυπήσει» τον πληθωρισμό, εξήγησε ότι «σκοπός του «καλαθιού» είναι το κόστος για το γιορτινό τραπέζι, που σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλότερο από πέρσι, να είναι χαμηλότερο από όσο ήταν για αγορά των ίδιων προϊόντων πριν από έναν μήνα».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «στις γιορτές υπάρχει διαφορά στις καταναλωτικές συνήθειες που συνδέονται με το εορταστικό τραπέζι, καθώς το «καλάθι» ακολουθεί τις καταναλωτικές συνήθειες. Σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τους καταναλωτές, οι οποίοι προτιμώντας το «καλάθι» πιέζουν τις αλυσίδες και τον ανταγωνισμό ώστε να πέσουν οι τιμές. Δεν θέλουμε να ξεχειλώσει πάρα πολύ το καλάθι, διότι τότε θα δημιουργηθούν δύο προβλήματα: θέλουμε να ελέγχουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα για να πιέζουμε τα σούπερ μάρκετ να μειώνουν τις τιμές και δεύτερον, εάν είναι πολλά τα προϊόντα, δεν θα μπορούν οι αλυσίδες να κάνουν μειωμένες τιμές για όλα».

Για καυσόξυλα

Υπάρχει άνοδος των τιμών στα καυσόξυλα, η οποία όμως συγκρατείται λόγω των μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση για απαγόρευση εξαγωγών, ώστε να υπάρχει επάρκεια στην Ελλάδα και επομένως, μεγαλύτερη προσφορά, ενώ έχει επιβληθεί και περιορισμός στο περιθώριο κέρδους, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.
Εξήγησε ότι λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, χωρών που αποτελούν βασικό τροφοδότη της Ευρώπης σε ξυλεία, υπάρχει η άνοδος των τιμών.

Για τράπεζες

«Λύση πρέπει να βρεθεί για τους ευάλωτους. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν πάντα συνεπείς στα δάνεια τους και τώρα κινδυνεύουν τα δάνεια τους να κοκκινήσουν. Πρέπει να βρεθεί μια συγκεκριμένη λύση για τους ευάλωτους, όχι για όλους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, με αφορμή τις συζητήσεις κυβέρνησης και τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
«Η κάθε κρίση έχει παράπλευρες συνέπειες. Ο πόλεμος φέρνει πληθωρισμό και για να φρενάρει, οι τράπεζες έκαναν το χρήμα πιο ακριβό για να καταναλώνουμε λιγότερο, να πιεστεί η αγορά και να μειωθεί ο πληθωρισμός», σημείωσε.
«Υπάρχει ευρωπαϊκή κυβέρνηση που μπορεί νομοθετικά να παρέμβει για τα επιτόκια;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως «έχουμε δει τι σημαίνει να χρεοκοπεί το τραπεζικό σύστημα, δεν θέλω να το ξαναζήσω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Θα είναι λάθος να συνεχίσουν την τακτική τους με τα επιτόκια καταθέσεων οι τράπεζες, γιατί πολλοί καταθέτες θα σκεφθούν να πάρουν τα λεφτά τους από τις ελληνικές τράπεζες».
Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές προμήθειες σε απλές συναλλαγές, υπενθύμισε ότι «το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στις τράπεζες έναν κατάλογο με τραπεζικές υπηρεσίες και χρεώσεις. Είδαμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Σε κάποιες υπηρεσίες ήταν πιο ακριβή η Ελλάδα, όχι σε όλες. Έχει ζητήσει αντιπρόταση η κυβέρνηση, θα γίνει συνάντηση και θα δούμε τις απαντήσεις».

Για ευρωπαϊκό πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Putin αποφάσισε μέσω του εκβιασμού του πληθωρισμού, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να κάνουν το χατίρι της Ρωσίας. Αυτή είναι η έννοια του πολέμου που ζούμε. Είναι πολύ σύνθετη η απόφαση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 ευρώ το βαρέλι. Δεν είναι μικρό το ποσό».

Για Κιβωτό του Κόσμου

Για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και την επίθεση του ιδρυτή της στην κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «σέβομαι πάντα το τεκμήριο της αθωότητας. Ο πατήρ Αντώνιος θα κληθεί από την Δικαιοσύνη για να δώσει απαντήσεις. Λυπούμαι για τη δήλωση του δικηγόρου του, δεν έχει καμιά δουλειά η κυβέρνηση με τις καταγγελίες που έκαναν κάποια παιδιά. Οι καταγγελίες πρέπει να ελεγχθούν. Η αλλαγή της διοίκησης έγινε απολύτως σωστά, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη διοίκηση της δομής. Φαντάζεστε να ελεγχόταν η δομή και η διοίκηση να ήταν η ίδια;».
«Είναι κακή υπερασπιστική γραμμή να βρίζεις την κυβέρνηση και την εκκλησία. Αν κάποιος είναι αθώος φροντίζει να υπερασπιστεί την αθωότητα του», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement