Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το δίλημμα των τραπεζιτών και η νέα συνάντηση με Σταϊκούρα 1η Δεκεμβρίου - Ποια είναι τα σημεία τριβής

Το δίλημμα των τραπεζιτών και η νέα συνάντηση με Σταϊκούρα 1η Δεκεμβρίου - Ποια είναι τα σημεία τριβής

 Η  άνοδος  των επιτοκίων αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο για τις τράπεζες - Καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μείωσης κερδοφορίας και αύξησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Σχετικά Άρθρα

Τις προτάσεις των τραπεζών για το καυτό θέμα της επιδότησης του επιτοκίου των δανειοληπτών αναμένει σήμερα 1 Δεκεμβρίου 2022 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διαθέσεις για συμφωνία αλλά σημασία έχει η συμφωνία να περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό ευάλωτων νοικοκυριών.
Η περίμετρος των κριτηρίων θα δημιουργήσει μια ομπρέλα μικρότερης προστασίας από το Γέφυρα 1 που κάλυψε περίπου 800.000 δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των τραπεζών προτίθεται να βάλουν χαμηλά τον πήχη της προστασίας των δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων κάτω από τους 400.000 δανειολήπτες.
Ωστόσο η υψηλή και καθαρή κερδοφορία των τραπεζών που ανήλθε στα 2,3 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι ζημιών ύψους 4 δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, επανήλθαν σε κερδοφορία μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις ,αναμένεται να προβάλλει ως επιχείρημα από τη πλευρά του υπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαρροή για υπερ φορολόγηση των κερδών των τραπεζών από μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού από το Λονδίνο που διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ήταν παράδοξο να θέση αντίστοιχο θέμα διότι γνωρίζει ότι αντίστοιχα ζητήματα αποφασίζονται από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και δεν πρόκειται για μονομερή απόφαση της κυβέρνησης.

Στη ζυγαριά η μείωση της κερδοφορίας ή η αύξηση των ΜΕΔ

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα κληθούν να αποφασίζουν οι ίδιοι ανάμεσα στην κερδοφορία τους ή στην αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) τα οποία βρίσκονται σε καθοδική πορεία .
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μειώθηκαν στα 14,9 δις ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 19% ή κατά 3,5 δις ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που ήταν στα 18,4 δις ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν μπορούν να αγνοήσουν και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία στην τελευταία έκθεση της αναφέρει ότι το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε ενώ το ονομαστικό ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει τα καθαρά έσοδα των τραπεζών

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα θα ενισχύσει τα καθαρά έσοδα τόκων των τραπεζών, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανείων έχει συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Ακόμη διαπιστώνει ότι μεσοπρόθεσμα η ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων, θα ασκήσουν πιεσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Συνεπώς, ενδέχεται να αυξηθεί το κόστος του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών.
Οι ανησυχίες της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται ότι συμβαδίζουν με αυτές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Ο φάκελος των τραπεζιτών εν είδη «ομπρέλας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να μην ανοίξει πολύ. Τα δικά τους σχέδια …. λένε για 50.000 έως 100.000 δανειολήπτες, οι οποίοι κατέχουν δάνεια που είναι μερικά βήματα πριν «κοκκινίσουν».

Το παζάρι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων

Το σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές εκτιμάται ότι θα είναι τα μηδαμινά επιτόκια που δίνονται στους καταθέτες.
Πρόκειται για σημείο κλειδί διότι πρόκειται για κόστος για τις τράπεζες το οποίο θέλουν να το αποφύγουν.

Πόσο ανέβηκαν τα επιτόκια


Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο του 2022 από 3,9% τον περασμένο Ιούνιο. Η αύξηση είναι πιο αισθητή στα μακροπρόθεσμα δάνεια. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 74 μονάδες βάσης ενώ στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια από ένα έως πέντε έτη αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης