Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικό Δημόσιο: Πως θα βγάλει χρήματα από την ακίνητη περιουσία του - Από τα 70.000 καταπατημένα η «μερίδα του λέοντος»

Ελληνικό Δημόσιο: Πως θα βγάλει χρήματα από την ακίνητη περιουσία του - Από τα 70.000 καταπατημένα η «μερίδα του λέοντος»
Η νέα ρύθμιση είναι έτοιμη αλλά υπάρχουν ακόμα «γκρίζες ζώνες»
Σχετικά Άρθρα

Εισπράξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το μέτωπο της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου επιδιώκει για το 2023 η κυβέρνηση σε μια χρονιά υψηλών αβεβαιοτήτων για την οικονομία.
Προτεραιότητα θα δοθεί στο νομοσχέδιο με τις 70.000 καταπατημένες εκτάσεις που θα δίνει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα και μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον προϋπολογισμό.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η νέα ρύθμιση είναι έτοιμη αλλά υπάρχουν ακόμα «γκρίζες ζώνες» οι οποίες αφορούν τα καταπατημένα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο και συγκεκριμένα την κατανομή των εσόδων που θα προέλθουν από το τίμημα της εξαγοράς.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις και με βασικά κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
Σειρά θα πάρει το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) που θεωρείται βασικό εργαλείο για τον νέο χάρτη αλλά και εφαλτήριο για τη διασύνδεση του Μητρώου με το Κτηματολόγιο, το ΤΑΧΙS (για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης στις αρμόδιες ΔΟΥ) και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (για τις συντελεσμένες απαλλοτριώσεις).

Ο σχεδιασμός

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός για την καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προβλέπει για το 2023 τα εξής:

  1. Σύσταση Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΑΤΜΑΠ) με στόχο την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας των φορέων του Δημοσίου. Για οποιαδήποτε μεταβολή οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα το Μητρώο προκειμένου να επικαιροποιείται. Επιπλέον οφείλουν να παρέχουν κάθε συνδρομή που θα τους ζητηθεί με σκοπό τόσο την προστασία των ακινήτων τους όσο και τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους για το δημόσιο συμφέρον.
  2. Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός της ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, Οργανισμών, Ινστιτούτων κ.λπ. θα σχεδιαστούν τα όρια των νέων δημόσιων ακινήτων που θα προκύψουν.
  3. Αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων για συνεχή καταχώριση των χωρικών μεταβολών των δημόσιων κτημάτων (λόγω ρυμοτομικών αλλαγών, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων κ.ά.), των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.ά.) και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού.
  4. Τακτοποίηση των κατεχόμενων και ανταλλάξιμων κτημάτων.
  5. Ταχεία εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομιών, ώστε να μην παραμένουν υποθέσεις εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  6. Ελεγχοι για τα ιδρύματα και κληροδοτήματα ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική υλοποίηση του κοινωνικού έργου και η εκπλήρωση του σκοπού που έχουν αναλάβει καθώς και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας στις χορηγούμενες από τα ιδρύματα υποτροφίες.
  7. Συνέχιση και βελτίωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας με επικαιροποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να διασφαλίζεται η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης