Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς – Σκυλακάκης: Εσείς ψηφίσατε τους servicers και μετά το… ξεχάσετε

Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς – Σκυλακάκης: Εσείς ψηφίσατε τους servicers και μετά το… ξεχάσετε
Το ζήτημα των πλειστηριασμών βρέθηκε στο επίκεντρο και την Παρασκευή (25/11/2022) τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών
Σχετικά Άρθρα

Είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε τους δανειολήπτες να αξιοποιούν το πλαίσιο ρυθμίσεων των δανείων τους, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το ζήτημα των πλειστηριασμών βρέθηκε στο επίκεντρο και την Παρασκευή (25/11/2022) τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών.
Ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε για ακόμα μια φορά τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση μετά την επιχείρηση έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου, στου Ζωγράφου.

Εσείς ψηφίσατε για τους servicers

«Άκουσα να λέτε τους servicers "κοράκια". Θυμάμαι καλά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια, για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχουν; Το ψηφίσατε αυτό ή το έχετε ξεχάσει και διαφεύγει της μνήμης σας;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στο κόμμα τής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου στου Ζωγράφου, επανέλαβε ότι το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, στις 20/3/2019. «Τι σημαίνει στα απλά ελληνικά, "βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό;".
Σημαίνει ότι ανακοινώνεται ο πλειστηριασμός και υπάρχει ρητή ημερομηνία διεξαγωγής του. Ανακοινώθηκε ο πλειστηριασμός; Ανακοινώθηκε. Υπήρχε ρητή ημερομηνία διεξαγωγής; Υπήρχε. Υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας; Η προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νόμος που είναι εδώ πέρα, κάλυπτε την κυρία Κολοβού; Δεν το ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα που τον έβγαλε τον πλειστηριασμό, θεωρούσε ότι δεν το κάλυπτε. Διότι δεν έχουν χόμπι οι τράπεζες να βγάζουν πλειστηριασμούς, αν δεν είχαν κάτι να επωφεληθούν. Φαντάζεστε ότι μια τράπεζα βγάζει πλειστηριασμούς χωρίς να έχει την πιθανότητα να τα πάρει τα χρήματα;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συνέχισε, λέγοντας:

Χρησιμοποίησε η δημοσιογράφος το ρυθμιστικό πλαίσιο;

«Χρησιμοποίησε η κυρία που έχει το θέμα το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είχε κάνει ο κ. Φλαμπουράρης; Δεν το γνωρίζω. Στη σειρά των ανακοινώσεων δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Ότι ξεκίνησε ο πλειστηριασμός της κατοικίας, επί δικής σας κυβερνήσεως, δεν γνωρίζουμε αν καλυπτόταν από το πλαίσιο, η τράπεζα προφανώς έκρινε ότι δεν καλυπτόταν, γι΄αυτό και έβγαλε τον πλειστηριασμό, και συνέχισε μετά με άλλους τρεις πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι δύο ήταν άγονοι, σημειώνω για να μην υπάρχει παρεξήγηση, όταν τελειώνει ένας πλειστηριασμός που δεν γίνεται, η πλατφόρμα γράφει "σε αναστολή". Ή όταν είναι άγονος, πάλι γράφει "σε αναστολή". Και τελικά συνέβησαν αυτά που συνέβησαν».
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ενθαρρύνονται οι ρυθμίσεις. «Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να σπρώχνουμε τους ανθρώπους να προχωρούν σε ρυθμίσεις.
Υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων. Ήδη οι διμερείς ρυθμίσεις, εκτός πλαισίου, έχουν γίνει πάρα πολλές. Εκατοντάδες χιλιάδες διμερείς ρυθμίσεις έχουν γίνει από το 2019 και το σωστό είναι να ωθούμε τους ανθρώπους σε ρυθμίσεις και να πιέζουμε, όσο μπορούμε και την άλλη πλευρά, την πλευρά των τραπεζών και των servicers, να είναι εντάξει, να είναι δίκαιοι στις ρυθμίσεις αυτές», είπε ο κ. Σκυλακάκης και προσέθεσε: «Από την πλευρά του κράτους έχουμε λεφτά για να βοηθούμε σε αυτές τις ρυθμίσεις, έχουμε βάλει 100 εκατομμύρια στον φετινό προϋπολογισμό για τις ρυθμίσεις αυτές. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι αυτά τα χρήματα να ξοδευτούν και όσο γίνεται περισσότεροι να μπουν σε ρύθμιση, να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα των πλειστηριασμών».
Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς είχε δηλώσει ότι από το 2019 και μετά αυξάνονται οι ανισότητες και σημειώθηκε αύξηση ιδιωτικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. «Βάζουμε μετ΄επιτάσεως το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, διότι θα έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων από την αύξηση των επιτοκίων. Προστασία τής πρώτης κατοικίας υπήρχε με το νόμο Κατσέλη. Προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε στην παράταση και τη διεύρυνση των κριτηρίων, με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε με τον νόμο Φλαμπουράρη. Αυτή είναι αλήθεια», είπε ο Νίκος Παππάς που σχολίασε ότι χθες, ο κ. Σκυλακάκης, με γενναιότητα διευκρίνισε ότι δεν έγινε πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης