Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα στη συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών

Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα στη συνάντηση   Σταϊκούρα – τραπεζιτών
Κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι ένα νέο πρόγραμμα – γέφυρα για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση πραγματοποιείται την Πέμπτη (24/11/2022) μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Στην ατζέντα της συνάντηση περιλαμβάνονται τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και νέο πρόγραμμα – γέφυρα για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Η συνάντηση γίνεται με φόντο την ανησυχία περί μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως εξετάζονται προτάσεις, όπως η επιδότηση επιτοκίου, που έγινε στην Ισπανία.
Πάντως μέχρι τώρα η συμπεριφορά των δανειοληπτών δεν εμπνέει ανησυχία στις τράπεζες αλλά παρόλα αυτά εξετάζονται διάφορα σενάρια υποστήριξης, όπως το νέο πρόγραμμα γέφυρα.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση  για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μέχρι τις εκλογές τους παγώνει, απόφαση που προβληματίζει τις τράπεζες.  

Το ΥΠΟΙΚ για τη συνάντηση και οι στόχοι του

Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποτροπή ενός νέου κύματος κόκκινων οφειλών προς τις τράπεζες μετά την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ που αυξάνει τη μηνιαία δόση για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.
Επίσης η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ σπρώχνει τους νέους δανειολήπτες σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο.
Στην ατζέντα θα βρεθεί επίσης η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής σε ότι αφορά τις χορηγήσεις (σ.σ. ώστε να διερευνηθεί η περίμετρος των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών) τις καταθέσεις και τις προμήθειες. Τέλος ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει για μια ακόμα φορά από τις τράπεζες να ανεβάσουν ταχύτητα στο μέτωπο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης