Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Κρήτη για το πρώτο Data Center της Lamda Hellix ο Γεωργιάδης: Είμαστε κυβέρνηση που κάνει ευκολότερη τη ζωή των επενδυτών

Στην Κρήτη για το πρώτο Data Center της Lamda Hellix ο Γεωργιάδης: Είμαστε κυβέρνηση που κάνει ευκολότερη τη ζωή των επενδυτών

«Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομίας είναι πως έχουμε δείξει ότι οι επενδύσεις είναι για εμάς ευπρόσδεκτες», ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης

«Έχουμε δουλέψει πολύ ως κυβέρνηση για να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές ψηφιακό κέντρο», τόνισε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση της εταιρίας Lamda Hellix – Digital Realty, με αφορμή την κατασκευή του πρώτου Data Center του ομίλου στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου.
«Το γεγονός ότι μία εταιρεία αυτού του βεληνεκούς, της Digital Realty έρχεται και κάνει μία επένδυση τόσο μεγάλου βεληνεκούς εδώ, αλλάζει τελείως τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη», σημείωσε.
Το νέο data center Heraklion 1, με έδρα το Ηράκλειο, αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα. Θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην εκδήλωση, υπενθύμισε αρχικά ότι ο ίδιος μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη είχε επισκεφτεί πριν τον Covid ακόμα, την εταιρεία Lamda Hellix στα κεντρικά της γραφεία στο Κορωπί για να δει πως αυτή η εταιρεία κατάφερε στην Ελλάδα να μεγαλώσει τόσο πολύ και να βάλει τη χώρα στο χάρτη των data center, αλλά και να λυθούν τα προβλήματα που αποτελούσανε τροχοπέδη για να μπορούν να κάνουν τα επόμενά τους βήματα.
«Όταν μας ανακοίνωσε ο κύριος Κάκκος ( Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix) τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Digital Realty και τελικά έγινε η εξαγορά από την Digital Realty, ομολογώ ότι για μένα ήταν μια μέρα μεγάλης χαράς. Το γεγονός ότι μία εταιρεία κολοσσός όπως η Digital Realty αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, ήταν μία πολύ μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόοδος στον τομέα των επενδύσεων

Υπογράμμισε πως «έχουμε δουλέψει πολύ ως κυβέρνηση για να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές ψηφιακό κέντρο», υπενθυμίζοντας ότι η Microsoft ξεκινάει ήδη τη διαδικασία της αδειοδοτήσεως των δικών της Data Center, ενώ η Digital Realty, η Amazon Web Services με τη Digital Realty και η Google έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα.
«Αλλάζει τη χώρα μας. Μας καθιστά ένα διεθνή κόμβο μεταφοράς των πληροφοριών στην εποχή που οι πληροφορίες είναι οι νέος χρυσός», τόνισε.
Υπενθύμισε τις αλλαγές της νομοθεσίας και στον Αναπτυξιακό Νόμο και στις στρατηγικές επενδύσεις έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις όπως το data center, που δεν προβλεπόντουσαν στους προηγούμενους νόμους.
Γνωστοποίησε μάλιστα ότι την Τρίτη 22/11 είναι προσκεκλημένος από την Amazon στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για την πρόοδο της χώρας μας στον τομέα των επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και πως στις 8/12 με τον πρωθυπουργό θα εγκαινιάσουν στο Κορωπί το “Athens 3” που χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ και μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί σίγουρα η άδεια για το “Athens 4”.

g1_13.JPG
Ρεκόρ επενδύσεων

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα μίλησε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «πολλοί εμένα με κατακρίνουν άλλοτε γιατί μιλάω τσιριχτά, λέει ο κύριος Τσίπρας, άλλοτε γιατί ήμουν τηλεπωλητής βιβλίων, άλλοτε γιατί είμαι λέει δήθεν ακροδεξιός, άλλοτε γιατί είμαι προκλητικός. Αυτά όλα για εμένα από το ένα αυτί μου μπαίνουν από το άλλο αυτί μου βγαίνουν.
Στην πολιτική το αποτέλεσμα μετράει. Η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη. Εγώ είμαι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και επί θητείας μου έχω καταγράψει ήδη τα δύο συνεχόμενα απόλυτα ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών. Όποιος θέλει ας έρθει να κάνει περισσότερο και εγώ θα χαρώ και θα τον χειροκροτήσω. Γιατί αυτό θα ήταν καλό για την Ελλάδα».
Πρόσθεσε πως «ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι να δείξουμε στους επενδυτές ότι σεβόμαστε και το χρόνο τους και τα χρήματά τους».
Εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομίας είναι πως έχουν δείξει ότι οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες και ότι «είμαστε μια κυβέρνηση που είμαστε εδώ για να κάνει τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη και όχι δυσκολότερη».
Συμπλήρωσε ότι νομοθετικά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και έχει μειωθεί η γραφειοκρατία.
«Οι επενδύσεις πηγαίνουν εκεί που τις εκτιμούν περισσότερο και μένουν εκεί που τις φροντίζουν περισσότερο. Αλλιώς τα μαζεύουν και φεύγουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την Κρήτη

Κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κρήτη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα μόνο από τον τουρισμό, αλλά μπορεί και να πρωταγωνιστήσει και στην ψηφιακή τεχνολογία.

Η επένδυση

Το νέο data center Heraklion 1 αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα.
Θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί για το 2025.
Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου ,των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.
Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας.
Σημειώνεται ότι η επέκταση στην Κρήτη έχει σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων και αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση ενός carrier-neutral data center παρόχου στο νησί. Οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα αποτελέσουν σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του data center θα απασχοληθούν δεκάδες εθνικές και τοπικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες στελέχη τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή του, χρησιμοποιώντας τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες, καθώς και υλικά κατασκευών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης