Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Ιστορικός ο προϋπολογισμός του 2023 - Aποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας

Σταϊκούρας: Ιστορικός ο προϋπολογισμός του 2023 - Aποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας

«Είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ

Σχετικά Άρθρα

«Ιστορικός» ο προϋπολογισμός του 2023 που θα περάσει το κατώφλι της Βουλής τη Δευτέρα 21/11, καθώς «είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 21/11 θα κατατεθεί από τον Χρ. Σταϊκούρα, στην Ολομέλεια, ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2023.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών που έκανε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση και η επεξεργασία του σχεδίου του προϋπολογισμού του κράτους για το 2023 στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη ψήφισή του στις 17 Δεκεμβρίου.

Σταϊκούρας: Αποτυπώνει τις θετικές προοπτικές της χώρας


«Είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», ενώ θα σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι είναι «ένας προϋπολογισμός ο οποίος αναδεικνύει τις αντοχές και την αυξημένη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια διαδοχικών κρίσεων, καταγράφει τη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της, καθώς και τη σημαντική- άνω των 5 μονάδων, σε σχέση με το 2019- υποχώρηση της ανεργίας, ενώ αποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας».
Αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως πρόκειται για «στοιχεία που επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού προβλέπει ότι το 2022 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τον τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023». «Φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας», συμπληρώνει.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως σημειώνουν έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ποσοστό κοντά στο 5,5% (έναντι 5,3% της πρόβλεψης στο προσχέδιο) και το επόμενο έτος το εν λόγω ποσοστό, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με το 2,1% του προσχεδίου.
Επιπλέον, εφέτος αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, «αγκάθι» θα αποτελέσει ο πληθωρισμός, που εφέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 10% και θα υποχωρήσει το επόμενο έτος.
Πάντως, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε πέρυσι κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ, ενώ το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι σε μια τριετία το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κατά περίπου 50 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ.
«Γι' αυτό, βασική επιδίωξή μας, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, είναι να διατηρήσουμε, αφενός, την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, συνεχίζοντας όμως παράλληλα να στηρίζουμε την κοινωνία, με μέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα», υπογραμμίζει ο υπουργός στην αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
«Στόχος μας να "χτίσουμε" πάνω σε αυτά που με κόπο πετύχαμε, για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές του κάθε πολίτη. Είναι ευθύνη -όλων μας- απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης