Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα «χαρακώματα» οι επιχειρήσεις αν δεν ακυρωθεί το «πέναλτι» με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στα «χαρακώματα» οι επιχειρήσεις αν δεν ακυρωθεί το «πέναλτι» με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Πηγές από το υπουργείο αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν πυροσβεστικές κινήσεις
Σχετικά Άρθρα

Στα κάγκελα είναι οι επιχειρηματίες με τα «e -mail» από την ΑΑΔΕ για την έντοκη επιστροφή των δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα καθώς πολλά από αυτά οφείλονται σε τεχνικά λάθη του συστήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ καταγράφει τα προβλήματα όπως έχουν αναφερθεί από τις επιχειρήσεις απαιτώντας να διορθωθούν όλα τα λάθη που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή των διατάξεων ώστε να αποφευχθούν άδικες επιβαρύνσεις για τους υπόχρεους. Με την ίδια επιστολή ζητείται η δυνατότητα υποβολής ένστασης σε κάθε περίπτωση απόρριψης των δικαιούχων.
Πηγές από το υπουργείο αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν πυροσβεστικές κινήσεις με την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση που θα ακυρώνει τα πέναλτι στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που παραβίασαν οριακά τη ρήτρα απασχόλησης που προέβλεπε ο νόμος για την επιστρεπτέα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Νοεμβρίου 2022 περίπου 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έλαβαν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνταν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τηρηθεί οι όροι του προγράμματος και κυρίως η ρήτρα της διατήρησης του προσωπικού.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων που έκαναν λόγο για αδικίες και λάθος του συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022» με την οποία:
1 Παρατείνεται μέχρι 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
2 Αλλάζει αναδρομικά -έως και 2 χρόνια μετά- το κριτήριο διατήρησης του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα απαγορεύονταν οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις ζητούσαν να λάβουν Επιστρεπτέα, αφού θα έπρεπε να υπάρχει μηδενική διαφορά, στο μέσο όρο των εργαζομένων κάθε μήνα. Αν έκαναν όμως απολύσεις, πλέον με τη νέα ρύθμιση θα θεωρείται πως έχει τηρηθεί η ρήτρα απασχόλησης, αρκεί η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης να διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Η λίστα με τα προβλήματα

Πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η ΠΟΦΕΕ ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών να συμπεριλάβει όλες τις περιπτώσεις προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και να δώσει λύσεις. Συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί τα εξής προβλήματα:
1 Περιπτώσεις όπου η απόλυση συνταξιοδότησης δεν χαρακτηρίζεται σωστά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι δεν πληρείται το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
2 Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την μη οριακή συμμόρφωση με το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Στην πρόθεσή σας να λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Θεωρούμε ότι για λόγους χρηστής Διοίκησης να ορισθεί: «εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει τουλάχιστον κατά δύο μονάδες».
3 Εκ παραδρομής δήλωση της σύμβασης του εργαζόμενου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως αορίστου χρόνου, ενώ ήταν ορισμένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης