Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάτι είναι και αυτό - «Παγώνουν» οι αυξήσεις επιτοκίων στα «κόκκινα» χρέη της Εφορίας

Κάτι είναι και αυτό - «Παγώνουν» οι αυξήσεις επιτοκίων στα «κόκκινα» χρέη της Εφορίας
Σύμφωνα με την απόφαση τα επιτόκια εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και τελών θα παραμείνουν αμετάβλητα
Σχετικά Άρθρα

Στον «πάγο» για έναν χρόνο θα παραμείνουν τα επιτόκια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και την τμηματική αποπληρωμή των φόρων με βάση τη πάγια ρύθμιση.
Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η οποία στοχεύει στην αποτροπή ενός νέου κύματος κόκκινων οφειλών από τα επιτόκια της εφορίας που είναι συνδεδεμένα με το euribor και επηρεάζονται αρνητικά από το μπαράζ των αυξήσεων της ΕΚΤ.

Αμετάβλητα επιτόκια

Σύμφωνα με την απόφαση τα επιτόκια εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και τελών θα παραμείνουν αμετάβλητα (έως 2 Νοεμβρίου 2023) στο 8,76% τον χρόνο ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Επίσης δεν αλλάζει το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων που ανέρχεται σήμερα στο 0,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρούνται και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Επανεξέταση το 2023

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου που έχουν θορυβηθεί για το αν θα υπάρξει ισχυρό αποτύπωμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη των 112,6 δισ. ευρώ από τις τρεις αυξήσεις της ΕΚΤ τονίζουν ότι το θέμα θα επανεξετασθεί το 2023 ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Τόκοι

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Ειδικότερα τα επιτόκια της εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι τα ακόλουθα:

- Εκπρόθεσμη καταβολή φόρου: 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
- Πάγια ρύθμιση: Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις.
Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης αναμένεται να επανεξεταστεί εντός του 2023. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης.
Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.
- Ρύθμιση 120 δόσεων: Το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.
- Χρέη πανδημίας: Τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις.
Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης