Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θέμα χρόνου η ΚΥΑ για την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Θέμα χρόνου η ΚΥΑ για την επιδότηση στο  πετρέλαιο θέρμανσης – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

"Έρχεται η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμώ ότι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου", δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Σχετικά Άρθρα

Στην τελική ευθεία η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μέσα στην τρέχουμε εβδομάδα.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο OPEN δήλωσε ότι «ήδη πραγματοποιούμε τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Ξεκινήσαμε από το επίδομα θέρμανσης, έρχεται η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμώ ότι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου.
«Για να έχουμε μια αίσθηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, η επιδότηση και το επίδομα αθροίζουν στα 500 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων, γνωστοποίησε ότι «θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο και θα «τρέξει» μέχρι περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου», ενώ «η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του έτους».
Σημείωσε δε, πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους πήραν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και υποβάλλουν και φέτος να πάρουν την περσινή βοήθεια μέχρι 10 Δεκεμβρίου.
Περαιτέρω, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για πληθωρισμό εφέτος που θα τείνει στο 10% , ενώ και το επόμενο έτος θα παραμείνει υψηλός, όχι όμως σε αυτό το επίπεδο.
Σημείωσε πως η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού «δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» και επανέλαβε ότι απαιτούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακόμη, επανέλαβε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποιούνται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, απέκλεισε να υπάρξει Fuel Pass 3, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα το επόμενο έτος ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σημείωσε δε, πως «αποτελεί στοιχείο προβληματισμού η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε αυτές τις κρίσεις» και πως «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», φέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τη Βρετανία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών.

Περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ΚΥΑ, στην οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης.
Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν λιγότερο από 900 χιλ., καθώς έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο αρχικά θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους και δεν αποκλείεται να παραταθεί εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ έναντι 750 ευρώ πέρυσι, ενώ το κατώτερο τα 100 ευρώ.
Πάντως, εφέτος προβλέπεται και η χορήγηση διπλάσιου ποσού για όσους επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα), αν και για αυτούς θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο διπλασιάζεται και φθάνει έως 1.600 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης