Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζουν όλα για τις επιχειρήσεις με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Ε3 και ΦΠΑ - Τι νέο θα ισχύσει;

Αλλάζουν όλα για τις επιχειρήσεις με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Ε3 και ΦΠΑ  - Τι νέο θα ισχύσει;
Στο μεταξύ λήγει σήμερα 31 Οκτωβρίου 2022 η προθεσμία για την καταβολή της μηνιαίας δόσης για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την τμηματική καταβολή των οφειλών για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και το ΦΠΑ

Στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων E3 και ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα από το myDATA προχωράει η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους αλλάζοντας τον χάρτη των υποχρεώσεων για πάνω από 1,2 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή μπαίνει σε εφαρμογή άμεσα και το ψηφιακό δελτίο αποστολής που θα παρακολουθεί τη διακίνηση αγαθών σε όλα τα στάδια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένου Καραστάθη στο 2ο Law Forum Taxation η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και του εντύπου Ε3 για τα νομικά πρόσωπα θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA στην οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα για τις συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις από την πλευράς τους θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν τα στοιχεία στην περίπτωση που διαφωνούν.

Με το νέο σχεδιασμό οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από πριν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν καθώς και την επιστροφή φόρου που δικαιούνται ενώ η αυτοματοποιήμενη διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία θα έχει πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA και έτσι αναμένεται να μπει τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δις. ευρώ.
Επίσης προκύπτει ότι στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Ο επόμενος στόχος της ΑΑΔΕ είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Όσον αφορά στην εφαρμογή «Appodixi» ο κ. Καραστάθης ανέφερε πως εδώ και ένα μήνα οι εγκαταστάσεις έχουν ξεπεράσει τις 130.000 και ταυτόχρονα έχουν καταγραφεί 48.340 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.

Στο μεταξύ λήγει σήμερα 31 Οκτωβρίου 2022 η προθεσμία για την καταβολή της μηνιαίας δόσης για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την τμηματική καταβολή των οφειλών για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και το ΦΠΑ.
Επίσης σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση ενεργοποιούνται οι κυρώσεις για τη μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των στοιχείων από τις ταμειακές μηχανές για τις πωλήσεις που μεταξύ άλλων προβλέπουν αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα από 250 έως 1.000 ευρώ και λουκέτα έως από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης