Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά οι δικαιούχοι – Τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγησή του

Επίδομα θέρμανσης: Περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά οι δικαιούχοι – Τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγησή του
H πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023.
Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν λιγότερο από 900 χιλ., καθώς έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο αρχικά θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους και δεν αποκλείεται να παραταθεί εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ έναντι 750 ευρώ πέρυσι, ενώ το κατώτερο τα 100 ευρώ.
Πάντως, εφέτος προβλέπεται και η χορήγηση διπλάσιου ποσού για όσους επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα), αν και για αυτούς θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο διπλασιάζεται και φθάνει έως 1.600 ευρώ.

Τα κριτήρια και η χορήγηση

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους, το όριο εισοδήματος ορίζεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, ενώ αυξάνεται πιθανότητα στις 200.000 ευρώ η αντικειμενική αξία για τον άγαμο και θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.
Για την περίπτωση που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Πάντως , η πρώτη δόση που θα αφορά του παλαιούς δικαιούχους αναμένεται να χορηγηθεί περίπου στις 10 Δεκεμβρίου, εφόσον έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής αίτησης στο myθέρμανση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η πληρωμή των νέων δικαιούχων που θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 15/12 και η πληρωμή θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ΚΥΑ, με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και έως τις 30/11 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι ώστε να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέχρι 10/12, εφόσον βέβαια προμηθεύτηκαν πετρέλαιο.
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31/12/2022, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως 15/2/2023, ενώ τις 28/4/2023 οι πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως 14/4/2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης