Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αργεί η σύζευξη ταμειακών μηχανών με POS – Παραμένουν τα «κόλπα» με τις «μαϊμού» αποδείξεις

Αργεί η σύζευξη ταμειακών μηχανών με POS – Παραμένουν τα «κόλπα» με τις «μαϊμού» αποδείξεις
Η διασύνδεση των νέων έξυπνων ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα υποδοχής καρτών πληρωμής θα βρεθούν σε πλήρη ανάπτυξη από το 2024
Σχετικά Άρθρα

Πλήρη ανατροπή επέρχεται στο χρονοδιάγραμμα της «on line» διασύνδεσης των 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS από την 1η Ιανουαρίου του 2023 με την ΑΑΔΕ να πηγαίνει πίσω την ημερομηνία έναρξης του έργου κατά ένα εξάμηνο.
Ωστόσο, ακόμη και αν ισχύσουν τα νέα πλάνα η διασύνδεση των νέων έξυπνων ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα υποδοχής καρτών πληρωμής θα βρεθούν σε πλήρη ανάπτυξη από το 2024.
Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι το νέο ηλεκτρονικό όπλο της ΑΑΔΕ να μπει σε κανονική λειτουργία και με στόχο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα έκδοσης αποδείξεων «μαϊμού» περιορίζοντας δραστικά τη φοροδιαφυγή κυρίως στον ΦΠΑ, όπου η χώρα μας σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με απώλειες εσόδων πάνω από 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Με το νέο σύστημα η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους είτε να μην εκδίδουν απόδειξη είτε να εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό που εισέπραξαν.

Τα 5 βήματα

Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του Πρόεδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρη Κατράδη και του Αντιπρόεδρου Γρηγόρη Γιαννούκου, με το νέο σχεδιασμό να προβλέπει τα εξής πέντε βήματα:

  • Έκδοση εντός του 2022 απόφασης για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών ΦΗΜ ώστε να λειτουργούν και αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» - σαν τις φορολογικές ταμειακές μηχανές.
  • Από 10-1-2023 έως 31-3-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers που προβλέπονται για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους ώστε να διασυνδέονται με τα POS.
  • Από 1-4-2023 έως 31-5-2023 θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers. Συνολικά 380.000 φορολογικές ταμειακές μηχανές μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να λειτουργούν διασυνδεδεμένες με τα POS από 1-6-2023.
  • Από 1-6-2023 μέχρι 31-8-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα vouchers που θα τις διευκολύνουν στη χρηματοδότηση των δαπανών αντικατάστασης των μηχανισμών αυτών με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS.
  • Από 1-9-2023 έως 30-11-2023 θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών ΦΗΜ με τα POS.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου διαβεβαίωσαν ότι οι ταμειακές μηχανές δεν μπορούν να παραβιαστούν και να αλλοιωθούν τα δεδομένα της φορολογικής μνήμης, επισημαίνοντας ότι οι μόνες δυνατότητες παρεμβάσεων είναι στους λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.
Διευκρίνισαν ότι οι παρεμβάσεις στις αποδείξεις για την αποστολή ψευδών στοιχείων στην ΑΑΔΕ γίνονται με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και τους παρακάμπτουν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης