Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα πρόθυρα κατάρρευσης 2.160 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα - Ο τζίρος του ψωμιού μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ

Στα πρόθυρα κατάρρευσης 2.160 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα - Ο τζίρος του ψωμιού μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ
Τα αίτια του κακού εντοπίζονται στην ενέργεια η οποία καταβροχθίζει τους κόπους των ανθρώπων που δουλεύουν για δεκαετίες στους φούρνους της γειτονιά.
«Αρμαγεδδών» περιμένει τα αρτοποιεία όλης της χώρας με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος να ζητά εδώ και τώρα από την κυβέρνηση τρεις σωτήριες παρεμβάσεις για να μείνουν όρθιες 14400 οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ζητούν την αύξηση της επιδότησης στα αρτοποιεία διότι είναι από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με την τελική τιμή της KWh να μην υπερβαίνει τα 0,15και 0,16 λεπτά. Τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Μιχάλης Μούσιος περιγράφοντας το περιβάλλον των αρτοποιών από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, αποτυπώνονται με 204 λουκέτα και απώλεια τζίρου που υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, ο οποίος προήλθε από τη μείωση των πωλήσεων σε ψωμί.
Η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ανέδειξε ότι η Ομοσπονδία ανεβάζει τον πήχη των λουκέτων, με τον πρόεδρο κ Μούσιο να επικαλείται μια δήλωση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη που είπε πρόσφατα ότι «στην Ολλανδία έκλεισαν 1000 φούρνοι ενώ στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει κανένας, με τον πρόεδρο να απαντά ότι 2160 είναι στο κόκκινο σε σύνολο 14.400 αρτοποιών.
Τα αίτια του κακού εντοπίζονται στην ενέργεια η οποία καταβροχθίζει τους κόπους των ανθρώπων που δουλεύουν για δεκαετίες στους φούρνους της γειτονιάς
Σήμερα απασχολούν άμεσα 80.000 εργαζόμενους και έμμεσα 70.000.

Εξοντωτικοί λογαριασμοί

Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι εξοντωτικοί για τις οικογενειακές επιχειρήσεις αφού η αποπληρωμής τους απορροφούν σημαντικό μέρος των εσόδων. Το καλοκαίρι του 2021 το κόστος ενός λογαριασμού ήταν στα 1.980 ευρώ και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εκτοξεύτηκε στα 3562 ευρώ με μέση μηνιαία κατανάλωση 14.000 KWh.
Toν Οκτώβριο του 2022 το κόστος του λογαριασμού ανεβαίνει στις 5.914 ευρώ εκ των οποίων οι 4.914 ευρώ αντιστοιχούν στην κατανάλωση ενέργειας διότι το ΥΠΕΝ απέσυρε σημαντικό μέρος της κρατικής επιδότησης με το μέσο κόστος ανά KWh να διαμορφώνεται πάνω από τα 0,35 λεπτά.
Η συνολική αγορά του ψωμιού φέτος θα υποχωρήσει στα 2 δισ ευρώ από 3,5 δισ ευρώ που ήταν το 2015.Ο τζίρος του ψωμιού κατά 500 εκατ. ευρώ πήγε στις «ζεστές» γωνιές , αλλά πρόκειται για ζύμη ψυγείου που σε κάποιες αλυσίδες ψήνεται όπως και σε αλυσίδες αρτοποιών που προχωρούν στο ψήσιμο του ψωμιού.
Η μέση κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό έχει πέσει στα 70 κιλά όταν για δεκαετίες ήταν άνω των 100 κιλών το χρόνο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης