Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,2% το 2022 στην Ελλάδα, αποφεύγει την ύφεση το 2023 - Αιχμές για τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,2% το 2022 στην Ελλάδα, αποφεύγει την ύφεση το 2023 - Αιχμές για τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών

Ήξεις αφίξεις για το κατάλληλο μείγμα νομισματικής πολιτικής από το ΔΝΤ

Σχετικά Άρθρα
Στο 5,2% εκτιμά ότι θα κλείσει η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ για το 2023 αναμένει η επίδοση να υποχωρήσει στο 1,8%, με την ελληνική οικονομία να αποφεύγει την ύφεση, σύμφωνα με το Ταμείο, σε αντίθεση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Ιταλία. 

Τάση αποκλιμάκωσης θα εμφανίσει και ο δείκτης τιμών καταναλωτή, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023, από το 9,2% το 2022.
Αντιθέτως, η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 2023 στο 7,4%, από 7% φέτος, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να βελτιώνεται στο 0,2% το επόμενο έτος, από 0,8% φέτος.
1_516.JPG

Τεράστιες οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, η οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από ταραχώδεις προκλήσεις.
Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι έχει παρατηρηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών εντείνεται στις περισσότερες περιοχές, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η παρατεταμένη πανδημία COVID-19 επιβαρύνουν σημαντικά τις προοπτικές.
Η εξομάλυνση των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών που παρείχαν πρωτοφανή στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίζει τη ζήτηση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν να μειώσουν τον πληθωρισμό και πάλι στο στόχο.
Όμως ένα αυξανόμενο ποσοστό οικονομιών βρίσκεται σε επιβράδυνση της ανάπτυξης ή σε πλήρη συρρίκνωση.
Η μελλοντική υγεία της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται καθοριστικά από την επιτυχή βαθμονόμηση της νομισματικής πολιτικής, την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών της προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία, για παράδειγμα στην Κίνα.

Επιβραδύνει η παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 6,0% το 2021 σε 3,2% το 2022 και 2,7% το 2023.
Πρόκειται για το ασθενέστερο αναπτυξιακό προφίλ από το 2001, με εξαίρεση την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, και αντανακλά σημαντικές επιβραδύνσεις για τις μεγαλύτερες οικονομίες: συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022, συρρίκνωση της ζώνης του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και παρατεταμένες εστίες COVID-19 και λουκέτα στην Κίνα με αυξανόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων.
Περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζει δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής μεταβολής.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 4,7% το 2021 σε 8,8% το 2022, αλλά να μειωθεί σε 6,5% το 2023 και σε 4,1% έως το 2024.
Οι ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού ήταν πιο διαδεδομένες μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, με μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ασυνήθιστα μεγάλοι οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν ασυνήθιστα μεγάλοι και καθοδικοί.
Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να υπολογίσει λανθασμένα τη σωστή στάση για τη μείωση του πληθωρισμού.
Η πορεία της πολιτικής στις μεγαλύτερες οικονομίες θα μπορούσε να συνεχίσει να αποκλίνει, οδηγώντας σε περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ και διασυνοριακές εντάσεις.
Περισσότερα σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ενδέχεται να προκαλέσουν επιμονή του πληθωρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η παγκόσμια σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη δυσπραγία στις αναδυόμενες αγορές χρέους.
Η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να συμπιέσει την παραγωγή στην Ευρώπη.
Μια αναζωπύρωση του COVID-19 ή νέες παγκόσμιες ανησυχίες για την υγεία θα μπορούσαν να ανακόψουν περαιτέρω την ανάπτυξη.
Μια επιδείνωση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα θα μπορούσε να μεταφερθεί στον εγχώριο τραπεζικό τομέα και να επιβαρύνει σημαντικά την ανάπτυξη της χώρας, με αρνητικές διασυνοριακές επιπτώσεις.
Και ο γεωπολιτικός κατακερματισμός θα μπορούσε να εμποδίσει το εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τη συνεργασία σε θέματα κλιματικής πολιτικής.
Η ισορροπία των κινδύνων κλίνει σταθερά προς τα κάτω, με περίπου 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη σε βάθος ενός έτους να πέσει κάτω από το 2,0% - στο 10ο εκατοστημόριο της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1970.

Πως θα μειωθούν οι κίνδυνοι

Η αποτροπή αυτών των κινδύνων αρχίζει με τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.
Η εμπροσθοβαρής και επιθετική νομισματική σύσφιξη είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η αποδυνάμωση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα του ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βασίζουν τις προσδοκίες τους για τους μισθούς και τις τιμές στην πρόσφατη εμπειρία τους από τον πληθωρισμό.
Προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων μέσω στοχευμένης βραχυπρόθεσμης στήριξης για την ανακούφιση από το βάρος της κρίσης του κόστους ζωής που γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο.
Όμως, η συνολική της κατεύθυνση θα πρέπει να παραμείνει επαρκώς αυστηρή ώστε να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική εντός του στόχου.
Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης δυσπραγίας του δημόσιου χρέους που προκαλείται από τη χαμηλότερη ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος δανεισμού απαιτεί ουσιαστική βελτίωση των πλαισίων διευθέτησης του χρέους.
Με τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, οι μακροπροληπτικές πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή έναντι των συστημικών κινδύνων.
Η εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και του οικονομικού δυναμικού θα διευκολύνει τους περιορισμούς στην προσφορά και με τον τρόπο αυτό θα στηρίξει τη νομισματική πολιτική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Οι πολιτικές για την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής.
Η σταδιακή εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια θα διατηρήσει το μακροοικονομικό κόστος διαχειρίσιμο.
Και τέλος, η επιτυχής πολυμερής συνεργασία θα αποτρέψει τον κατακερματισμό που θα μπορούσε να αντιστρέψει τα κέρδη στην οικονομική ευημερία από 30 χρόνια οικονομικής ολοκλήρωσης, καταλήγει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης