Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και παραλυτική αδράνεια στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και παραλυτική αδράνεια στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Μόνο μία παραγγελία από Αίγυπτο στην τριετία
Σχετικά Άρθρα

Παραλυτική εικόνα παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) όπου επικρατεί απόλυτη παραγωγική αδράνεια, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες σπατάλης από χρήματα που δεν προέρχονται από παραγωγική διαδικασία αλλά από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ υπάρχουν δαπάνες για αχρείαστες και ακριβοπληρωμένες εξωτερικές/υποστηρικτικές υπηρεσίες π.χ. λογιστικές, νομικές, μελέτες, απογραφές κ.ά, εξωφρενικά δαπανηρές εργολαβικές υπηρεσίες π.χ. ανάθεση υπηρεσιών Security.
Απευθείας αναθέσεις έργων πολλών εκατομμυρίων π.χ, ενώ η καταστροφή ναρκών που από 2€/τεμάχιο έφτασε σήμερα στην υπέρογκη τιμή των 9€/τεμάχιο.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η υπάρχουσα διοίκηση, κατάφερε να φέρει μόνο μία παραγγελία από την Αίγυπτο και για αυτή έχασε περίπου 500.000 €, ως ρήτρα επειδή δεν μπορεί να την εκτελέσει.
Πρόσφατα, 7/10/2022 με απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου προσέλαβαν νομικό σύμβουλο χωρίς όμως να έχει δοθεί έγκριση των υπουργών, όπως ο νόμος επιτάσσει, ενώ τα ΕΑΣ διαθέτουν και ελεγκτή δημόσιας διοίκησης…!
Η όλη διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το πούλημα του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας. Το 2017, η τότε διοίκηση, πούλησε το εργοστάσιο των ΕΑΣ στην Ελευσίνα, με τίμημα 25.690.000 € όταν η αντικειμενική του αξία ήταν 44.537.600 €!

Iδιαίτερα προνομιακή τιμή

Παρά τη γενική εκτίμηση ότι το εργοστάσιο αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή για τους αγοραστές, στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας υπάρχει όρος ότι, η ευθύνη της απορρύπανσης του ακινήτου παραμένει στα ΕΑΣ και μέχρι να υλοποιηθεί η απορρύπανση τα έξοδα που προκύπτουν – δηλαδή φύλαξη εγκαταστάσεων, δημοτικά τέλη κ.λ.π. – επιβαρύνουν τα ΕΑΣ!
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ΕΑΣ να έχουν καταβάλει από το 2017 και μέχρι σήμερα περίπου 8.000.000 € σε δημοτικά τέλη και λοιπά έξοδα και συνεχίζουν να πληρώνουν για έναν χώρο που ιδιοκτήτης είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια !
Πρόσφατα, η σημερινή διοίκηση παρουσίασε μία ακόμη μελέτη που καταλήγει σε πρόταση ότι για να πραγματοποιηθεί η απορρύπανση – αποστρατικοποίηση θα χρειαστεί να δαπανηθούν (από τα χρήματα του φορολογούμενου) επιπλέον 18.000.000 €!
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η μεταφορά του παραγωγικού έργου του Υμηττού στο βιομηχανικό συγκρότημα του Λαυρίου, μέσα από τις πρέπουσες διαδικασίες, με την απαραίτητη σχετική χρηματοδότηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις και προοπτική ανάπτυξης για τα ΕΑΣ επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, αφού το παραγωγικό έργο των μεταλλικών κατασκευών, των γομώσεων και των πυρομαχικών θα συνυπάρχουν στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα.
Ωστόσο, το σχέδιο μεταφοράς ανακλήθηκε και προβλήθηκε ως ενδεδειγμένη λύση η μεταφορά στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στη Μάνδρα που όμως, λόγω έλλειψης χώρου, αδυνατεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πλην της επισκευαστικής που και σήμερα υλοποιεί.
Είναι βέβαιο, ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, αφού αφαιρούν από τα ΕΑΣ τη δυνατότητα να παράγει πυρομαχικά που εκ των πραγμάτων είναι δραστηριότητα αναλώσιμη, επικερδής και με εξασφαλισμένο έργο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης