Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Κέρδη τριών ταχυτήτων για τα νοικοκυριά

Επίδομα θέρμανσης: Κέρδη τριών ταχυτήτων για τα νοικοκυριά
Τι θα λάβει μία τετραμελή οικογένεια.

Τρεις ταχύτητες νοικοκυριών δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στο επίδομα θέρμανσης η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Οι πλέον κερδισμένοι είναι όσοι δικαιούνται φέτος πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων και όσοι εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο επιλέγοντας το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.
Το κέρδος για τους τελευταίους θα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φτηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στα διυλιστήρια.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει στο τέλος του μήνα, ωστόσο οι πληρωμές θα τρέξουν από τον Δεκέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τα νέα εισοδηματικά όρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αυτά θα ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Τα κριτήρια περιουσίας διατηρούνται αμετάβλητα στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Ειδικότερα:

  1. ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟ θα λάβουν τα νοικοκυριά που δικαιούνται φέτος για πρώτη φορά την κρατική ενίσχυση μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ακόμα και αν δεν αλλάξουν μέσο θέρμανσης. Επίσης, αυξημένο κατά 100% θα είναι το επίδομα και για τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φέτος σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά αναπροσαρμόζεται στα 300 εκατ. ευρώ.Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος, εάν θερμανθεί με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα, το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.
  2. ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ θα λάβουν οι παλαιοί δικαιούχοι, καθώς το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος αυξάνεται στα 350 από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι.
  3. ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ κατά 25 λεπτά στο λίτρο θα κοστίσει σε όλους το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 λόγω της κρατικής επιδότησης στα διυλιστήρια. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί τυχόν παράταση της επιδότησης για το 2023, καθώς το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης