Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: «Ναυάγησε» η πρόταση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα - «Όχι» Γεωργιάδη

Ενεργειακή κρίση: «Ναυάγησε» η πρόταση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα - «Όχι» Γεωργιάδη
Απορρίθηκε η πρόταση για υποχρεωτική μείωση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα
Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, απέρριψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει με νόμο το θεσμοθετημένο εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα κόστιζε - μεταξύ άλλων - και θέσεις εργασίας.

Τι λένε οι έμποροι της Αθήνας

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις».
«Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.
Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών.
Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία» αναφέρει ο κ.Καφούνης.

Μείωση ωραρίου ανακοίνωσε η Θεσσαλονίκη

Ήδη τη μείωση ωραρίου κατά τις απογευματινές ώρες ανακοίνωσαν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης.
Βάσει των ανακοινώσεων, τα καταστήματα θα κλείνουν Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο στις 16:00 το απόγευμα και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 19:00.
«Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες» εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο