Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023 – Σε κινούμενη άμμο οι προβλέψεις... το 2023 θα είναι επικίνδυνη χρονιά

Στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023 – Σε κινούμενη άμμο οι προβλέψεις... το 2023 θα είναι επικίνδυνη χρονιά
Θεωρείται βέβαιο ότι οι παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθούν το Νοέμβριο

Σε σκηνικό έντονης αβεβαιότητας για την ένταση και την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης κατατίθεται σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 με τους βασικούς στόχους για τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη της οικονομίας να στηρίζονται σε συντηρητικές εκτιμήσεις με εξαίρεση αυτές για τον πληθωρισμό.
Επισημαίνεται ότι το προσχέδιο μπορεί να ξεκινά με αυτές τις παραδοχές αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα διαφοροποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, καθώς πολλές από αυτές αναμένεται να προσαρμοστούν στις εξελίξεις από τη στιγμή που η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή.

Ειδικότερα:

ΑΕΠ: ρυθμό ανάπτυξης 5,3% και με ισχυρές πιθανότητες να κινηθεί ακόμη και πάνω από 6% προβλέπουν οι νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.
Το 2023 όμως οι ταχύτητες στο ΑΕΠ πέφτουν στο 2,1% στο βασικό σενάριο και στο 1% με το δυσμενές ή αλλιώς σενάριο ευαισθησίας που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός.
Σε απόλυτα μεγέθη φέτος το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 205 και 210 δισ. ευρώ από 197 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ το 2023 προβλέπεται να φτάσει στα 214-215 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: πρωτογενές έλλειμμα οριακά χαμηλότερο από 2% του ΑΕΠ φέτος και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 με ποσοστό έως 0,7% του ΑΕΠ.
Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό ακόμη και σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καθώς υπάρχει ο μεγάλος «άγνωστος Χ» με την ενεργειακή κρίση που θα απαιτήσει ενίσχυση και επέκταση του πακέτου για την απόσβεση των επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά.
Στον προϋπολογισμό θα υπάρξει πρόβλεψη με έξτρα αποθεματικό για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ο πληθωρισμός θα σημειώσει φέτος νέα επιτάχυνση, καθώς θα ανέβει στο 9%, ακυρώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 5,6% και της αρχικής στον προϋπολογισμό για 0,8%. Για το 2023 η εκτίμηση είναι για υποχώρηση του τιμάριθμου στην περιοχή του 3% και η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: το δημόσιο χρέος λόγω της μεγαλύτερης ονομαστικής ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ το 2022 και ακόμη περισσότερο το 2023. Ωστόσο, ως απόλυτο μέγεθος παραμένει υψηλό. Μοναδική θετική συνιστώσα είναι οι χαμηλές δανειακές οι οποίες τον επόμενο χρόνο κινούνται κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι, λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων των 38 δισ. ευρώ, η χώρα μπορεί να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές, εκτός και αν ανοίξει παράθυρο δανεισμού με χαμηλό κόστος.

ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ: στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει καμία αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης ή ελάφρυνσης καθώς ο δημοσιονομικό χώρος έχει εξαντληθεί και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη με βάση τη δέσμευση απέναντι στους θεσμούς.
Οι μόνες παρεμβάσεις που θα ενσωματώνει θα είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και φτάνουν για το 2023 τα 3,2 δισ. ευρώ.
Αυτές είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η αύξηση των κύριων συντάξεων (με ποσοστό άνω του 6%) και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουρισμό.
Εάν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών περίπου, θα συνεχιστεί και για κάποιους μήνες το 2023. Με τα σημερινά δεδομένα η ισχύς του μέτρου λήγει τέλος του 2022.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης