Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Αύξηση 7% στις συντάξεις από το 2023 - Η κυβέρνηση θα μπορεί να επιδοτεί το ρεύμα μέχρι τον Αύγουστο του 2023

Σταϊκούρας: Αύξηση 7%  στις συντάξεις από το 2023 - Η κυβέρνηση θα μπορεί να επιδοτεί το ρεύμα μέχρι τον Αύγουστο του 2023

Η χώρα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για δύο χρόνια, χωρίς να βγαίνει στις αγορές, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα

Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση στις συντάξεις από το 2023 θα φτάνει το 7% και θα αφορά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και σημείωσε για τον κατώτατο μισθό ότι στόχος είναι να υπάρξει και τρίτη αύξηση, κάτι που θα γίνει από τον Μάιο.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την αύξηση στις συντάξεις από το νέο έτος, ανέφερε ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό θα φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι άλλο ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα ωφεληθούν και θα δουν αύξηση από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.
Συνολικά, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το κόστος από τις αυξήσεις στις συντάξεις θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ και θα αφορά σε μόνιμη βελτίωση από το 2023.
Ακόμη, τόνισε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθεί επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ, που θα αφορά δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μακροχρόνια ανέργους, θα έχει συνολικό κόστος 500 εκατ.ευρώ, τα μισά από τα οποία θα αφορούν σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίδομα θέρμανσης και επιδότηση στο ρεύμα

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος της επιδότησης θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ και πως θα δοθεί με διευρυμένα κριτήρια το επίδομα θέρμανσης και έτσι, κάποιοι θα ωφεληθούν διπλά.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να επιδοτεί το ρεύμα μέχρι τον Αύγουστο του 2023, εξηγώντας ότι τα 2/3 της βοήθειας στο ρεύμα πάει στις επιχειρήσεις.
Σημείωσε δε, πως η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζονται οριζόντιες και κοινές αποφάσεις για την τιμή του φυσικού αερίου και τη δημιουργία αποθεματικού για όλα τα κράτη, με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα θα εισπράττει 300-400 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση των διυλιστηρίων, αν υιοθετηθεί η πρόταση.

Φθηνή κατοικία

Για την φθηνή κατοικία, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει μια ολιστική προσέγγιση για να βοηθήσει τους νέους, με οκτώ προτάσεις που ξεκινούν από τις φοιτητικές εστίες και φτάνουν μέχρι τα δάνεια για στέγη.
Ήδη, όπως είπε, κάποια από αυτά τα μέτρα νομοθετήθηκαν, όπως το φοιτητικό επίδομα και άλλα θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα.
Πάντως, η ρύθμιση για τα δάνεια, όπως εκτίμησε, θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2023, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με το τραπεζικό σύστημα.

Κάλυψη για 2 έτη των χρηματοδοτικών αναγκών

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για δύο χρόνια, χωρίς να βγαίνει στις αγορές.
Όπως είπε, αυτό δεν συμβαίνει σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι προέρχονταν από φορείς της γενικής κυβέρνησης και από τα υπερπλεονάσματα της υπεροφορλόγησης των πολιτών και εξήγησε ότι επειδή ήταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
«Εμείς έχουμε μειώσει τους φόρους και συνεχίζουμε να τους μειώνουμε και μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι από το 2023 θα αρχίσουν να υπάρχουν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης