Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άνοδος επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2023 και μετά μειώσεις - Πως κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες

Άνοδος επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2023 και μετά μειώσεις - Πως κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες
Πως κερδίζουν οι τράπεζες με την άνοδο στα 10ετή ομόλογα;

Άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2023 και μετά μειώσεις προβλέπουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς η Ευρώπη δεν αντέχει τα υψηλά επιτόκια.
Oι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με την άνοδο της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς έως και 5% προβληματίζει τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων θεωρούν ότι, αυτές οι αποδόσεις δεν μπορούν να κρατήσουν για πολλά χρόνια. Κατά την άποψη μάλιστα του επικεφαλής του τμήματος ομολόγων ελληνικής τράπεζας, “τα υψηλά αυτά επιτόκια είναι προσωρινά”.
Όπως θα δούμε οι εκτιμήσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα – αν και είναι επισφαλείς οι προβλέψεις εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης - είναι πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αντίστροφη κίνηση, δηλαδή σε μείωση των επιτοκίων από τα τέλη του 2023 ή και νωρίτερα.
Με την ταχύτατη άνοδο του κόστους δανεισμού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η αγορά είναι προβληματισμένη, και φοβισμένη.Όταν επικρατούν οι χειρότερες συνθήκες για τις αγορές ομολόγων εδω και δεκατίες, οι traders των ομολόγων δεν πρόκειται να αγοράζουν ομόλογα με κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους προκειμένου να βγάλουν χρήματα για τις τράπεζες τους και bonus για τους ίδιους. Παράλληλα, αν και με αποδόσεις πάνω από 5% στα ιταλικά ομόλογα, αναλυτές προβλέπουν ότι, η ΕΚΤ θα επέμβει με τον μηχανισμό αγορών, η θέση της τράπεζας δεν είναι ίδια με την Αγγλία καθώς θα έδινε λάθος σήμα στις αγορές.
Όλοι δεν πρέπει να λησμονούν ότι, στην Ελλάδα τα επιτόκια του10ετούς το 2009 ξέφυγαν στις πρώτες 15ημέρες επι Γ. Παπανδρέου και το Μνημόνιο ήλθε την άνοιξη του 2010.

Η θετική επίδραση στις τράπεζες

Σε επίπεδο καθαρών επιτοκιακών εσόδων για τις τράπεζες με την άνοδο του κόστους δανεισμού υπάρχει μια θετική επίδραση.
Με επιτόκια 4,8% και άνω στο ελληνικό δεκαετές οι τράπεζες κερδίζουν όταν παράλληλα δανείζονται από την ΕΚΤ με 0,75% ή και 1,25%.
Το τελικό αποτέλεσμα από τις δυο πλευρές είναι θετικό. Δεδομένου ότι, κατέχουν θέσεις περί τα 18 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και παράλληλα δανείζονται από την κεντρική τράπεζα, στο τέλος καταγράφονται αξιόλογες διαφορές – αν και με την αύξηση των επιτοκίων τα θετικά οφέλη θα μειώνονται.
Εξάλλου στο πρώτο εξάμηνο σε ορισμένες τράπεζες είχε πραγματοποιηθεί ένα επιτυχές trading το οποίο όμως δεν θα επαναληφθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Σενάριο για επιτόκιο της ΕΚΤ 3,5% στα τέλη του 2022 – Οι μειώσεις από το 2024

Με βάση την επιθετική στάση της ΕΚΤ, το σενάριο για το επιτόκιο της ΕΚΤ (τέλη του 2022) βρίσκεται μεταξύ 3 -3,5%.
Η εκτίμηση αυτή ήταν διαφορετική πριν από δέκα ημέρες (2,5%), που δείχνει πόσο γρήγορα επιδεινώθηκε η κατάσταση.
Όμως, μετά την κορύφωση στο 3,5% πιθανόν και υψηλότερα, τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι, η άνοδος των επιτοκίων θα διατηρηθεί μέχρι το 2023 οδηγώντας την Ευρώπη σε ύφεση.
Τότε στα τέλη του επόμενου χρόνου και συγκεκριμένα αρχές του 2024, θα ξεκινήσει η αντίστροφη κίνηση, η μείωση των επιτοκίων για να στηριχθεί η οικονομία.
Σ ότι αφορά τώρα τις επιλέξιμες υποχρεώσεις των τραπεζών (MREL) και τις εκδόσεις ομολόγων που υποχρεούνται να βγάλουν μέσα σ ένα άσχημο περιβάλλον, δεν υπάρχει προηγούμενο για το τι θα πράξει τελικά ο επόπτης. Με τα σημερινά δεδομένα η αποκλιμάκωση της ανόδου των επιτοκίων δεν φαίνεται ορατή, έτσι όποιες εκδόσεις επιχειρηθούν θα είναι, εκ των πραγμάτων, ακριβές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης