Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - Tο ελληνικό 10ετές στο 4,61%, το ιταλικό 4,41%

Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - Tο ελληνικό 10ετές στο 4,61%, το ιταλικό 4,41%
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 26/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν  να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,61% από 4,72% υψηλό ημέρας και το 10ετές ιταλικό 4,47%, με το μεταξύ τους spread στις 14 μ.β.
Ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,78% και το 2ετές στο 4,29% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει,  με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 4,41%, με την νίκη της ακροδεξιάς θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην  Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν (Ιούνιο 2023), ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

bond_7.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης