Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 4 προγράμματα επιδότησης θέσεων απασχόλησης για ανέργους με μισθούς ως 900 ευρώ

Τα 4 προγράμματα επιδότησης θέσεων απασχόλησης για ανέργους με μισθούς ως 900 ευρώ

Η διάρκεια επιδότησης των προγραμμάτων αυτών κυμαίνεται από 7 έως 18 μήνες, ενώ ο μισθός των ωφελούμενων ξεκινά από τα 713 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 951 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας στοχεύουν τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία θα επιδοτούν ανέργους και επιχειρήσεις και πρόκειται να «τρέξουν» μέχρι τέλος του έτους.
Η διάρκεια επιδότησης των προγραμμάτων αυτών κυμαίνεται από 7 έως 18 μήνες, ενώ ο μισθός των ωφελούμενων ξεκινά από τα 713 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 951 ευρώ (για άνεργους που έχουν συμπληρώσει το 12μηνο επιδοτούμενης ανεργίας).
Αναλυτικά τα προγράμματα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή είναι:

  1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για ηλικίες άνω των 30 ετών: Σήμερα Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:00 ξεκινούν οι αιτήσεις για τις τελευταίες 500 από τις συνολικά 5.000 θέσεις της δράσης «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε μετάβαση (MΕΤ), με έμφαση στις γυναίκες». Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 15:00 ή μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων. Το ύψος της επιχορήγησης για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης για 12 μήνες έχει ως εξής:


• 466,5 € μηνιαία (5.598 € ετήσια) για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών
• 559,8 € μηνιαία (6.717,6 € ετήσια) για ανέργους ηλικίας 50+ ετών
• 606,45 € μηνιαία (7.277,4 € ετήσια) για μακροχρόνια ανέργους 30+ ετών
• 653,1 € μηνιαία (7.837,2 € ετήσια) για μακροχρόνια ανέργους 50+ ετών
• 699,75 € μηνιαία (8.397 € ετήσια) για άνεργες γυναίκες 30+ ετών Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα). Στην επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας ενώ μετά το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει δέσμευση απασχόλησης.

   2. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 10.000 ανέργους ηλικίας 18-30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ. Στόχος του είναι η προετοιμασία των νέων ανέργων σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας στη συνέχεια. Η δράση έχει προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Η διάρκεια του είναι 7 μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας.
 
  3. Επιδότησης εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους: Το πρόγραμμα αφορά σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους. Έχει προϋπολογισμό 119,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων. Αντικείμενο της δράσης που απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που μπορεί να επιχορηγηθούν, έμφαση θα δοθεί σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα λάβουν 951 ευρώ για 18 μήνες και ο μισθός τους θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ έως και 80%

4. Απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας: Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση για 12 μήνες με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ. Ο δεύτερος κύκλος θα ωφελήσει 3.000 άνεργα άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες: Άτομα με αναπηρία, κλπ Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του για 24 μήνες, με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης