Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού χρέους Μ. Αθανασοπούλου, αποκαλύπτει στο BN πως τα ευάλωτα νοικοκυριά θα γλιτώσουν τους πλειστηριασμός

Η Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού χρέους Μ. Αθανασοπούλου, αποκαλύπτει στο BN πως τα ευάλωτα νοικοκυριά θα γλιτώσουν τους πλειστηριασμός

Το έλλειμμα ενημέρωσης και η κίνηση που πρέπει να γίνει άμεσα

Σχετικά Άρθρα

«Κάλεσμα» προς τα ευάλωτα νοικοκυριά απευθύνει η κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου ως Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών μέσα από την οικονομική ιστοσελίδα banking news καθώς διαπιστώνει πολύ χαμηλή συμμετοχή μέχρι σήμερα.
Η πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά εμφανίζει μόλις 300 αιτήσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η Ειδική Γραμματέας το αποδίδει στην απουσία ενημέρωσης παρότι η πλατφόρμα δέχεται αιτήσεις από την περασμένη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.
Η γενική γραμματέας κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου καλεί τα ευάλωτα νοικοκυριά να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία της αίτησης έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού που θα τους προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς και άλλα ένδικα μέσα.

Ποια είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά

Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), σύμφωνα με τα οποία:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το ύψος της επιδότησης του ενοικίου

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες.. Το βασικό όφελος για τους ευάλωτους οφειλέτες είναι η αποφυγή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
Επτά σχήματα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης
Σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το δικαίωμα παραχώρησης και σύστασης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων . Σύμφωνα με πληροφορίες στη διαδικασία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 7 διεθνή σχήματα.
Αξιολογείται ως αρκετά υψηλή συμμετοχή η οποία θα συμβάλλει στον ανταγωνιστικό διάλογο ανάμεσα στην Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τους υποψήφιους επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι πηγή της Ειδικής Γραμματείας αναγνώρισε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ανεβάζουν το τελικό μίσθωμα των ευάλωτων νοικοκυριών όπως και την αξία του ΕΝΦΙΑ για τον Φορέα.
Τα δυο αυτά θέματα έχουν χαρακτηριστεί ως τα δύο αγκάθια του ανταγωνιστικού διαλόγου για την τελική επιλογή του ενδιαφερόμενου για την υλοποίηση σύστασης του «Φορέα».
Τα Funds δεν επιθυμούν να αναλάβουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ διότι είναι ένα πρόσθετο έξοδο που τους αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα και τα ευάλωτα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώνουν πιο υψηλά ενοίκια με τις νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2022.
Η ίδια συμμετοχή του Αναδόχου στα επενδυμένα κεφάλαια του Φορέα, η οποία μπορεί να εισφερθεί ως μετοχικό ή δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, θα ανέρχεται στο ποσοστό τουλάχιστον 20% σε κάθε χρονική στιγμή επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Φορέα θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε εννιά εκατομμύρια 9.000.000 ευρώ.
Πέραν της Ίδιας Συμμετοχής, ο Φορέας θα δύναται να χρηματοδοτεί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότητά του με δανειακά κεφαλαία από αποδεκτές πηγές χρηματοδότησης που θα καθοριστούν στην Φάση Β’.
Το Δημόσιο δεν θα παρέχει οποιαδήποτε απευθείας χρηματοδοτική συμβολή στα κεφάλαια του Φορέα σύμφωνα με την Προκήρυξη.
Τέλος να σημειωθεί ότι τις επόμενες δύο ημέρες η αρμόδια επιτροπή με ποιους υποψήφιους θα εντάξει στον ανταγωνιστικό διάλογο με σκοπό την τελική επιλογή του υποψηφίου επενδυτή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης