Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι φορολογούμενοι με ανοικτές φορολογικές υποθέσεις πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες

Ποιοι φορολογούμενοι με ανοικτές φορολογικές υποθέσεις πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες
Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που το 2021 εισέπραξαν αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη, όσους θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 καθώς και εκείνους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Χιλιάδες φορολογούμενοι με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις θα πρέπει να υποβάλλουν αρχική ή τροποιητική φορολογική δήλωση έως το τέλος του 2022 που θα τους απαλλάξει από πρόσθετες επιβαρύνσεις και πρόστιμα.
Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που το 2021 εισέπραξαν αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη, όσους θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 καθώς και εκείνους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα:

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Όσοι έλαβαν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων εντός του 2021 θα πρέπει να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 με τροποποιητικές δηλώσεις στο έτος που αφορούν χωρίς πρόστιμο. Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται το νέο εκκαθαριστικό με τον φόρο που πρέπει να καταβάλουν ο φόρος εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.
Ωστόσο, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την οφειλή που θα προκύψει για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Επισημαίνεται ότι

  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2021. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2021 και τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους εντός του οποίου εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.
  • Για να μην επιβληθούν πρόστιμα και τόκοι, η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων πραγματοποιείται στη ΔΟΥ. Πρόστιμα και τόκοι δεν επιβάλλονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.Επίσης δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Τεκμήρια:
Για να αποφύγουν πρόσθετους φόρους από τα τεκμήρια διαβίωσης η απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά οι σχετικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2022


Κληρονόμοι:
Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021.
Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά χειρόγραφα και θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει.
Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων.
Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου.
Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τον φορολογούμενο που απεβίωσε και με email.
Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών.
Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

Αλλαγή κατοικίας:
Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης