Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το στεγαστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης ένα ακόμη κακοστημένο show και με 1,5 δισ από εισφορές εργαζομένων

Το στεγαστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης ένα ακόμη κακοστημένο show και με 1,5 δισ από εισφορές εργαζομένων
Δεν πάνε σε εργαζόμενους που πλήρωσαν εισφορές το 1,5 δισ αποθεματικό του ΟΕΚ.

Με «ξένα κόλλυβα» και συγκεκριμένα με 1,5 δις ευρώ που είναι εισφορές εργαζομένων για στεγαστική συνδρομή και με μόλις 300 εκατ. από το Ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα στεγαστικό πρόγραμμα «μαμούθ», κατευθύνοντας έτσι το μεγαλύτερο κονδύλι σε μη δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, το 1,5 δισ του τ. ΟΑΕΔ είναι χρήματα των εργαζομένων και αποτελούν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ ), ο οποίος από την ίδρυση του είχε μόνο εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους οι οποίες κατά περιόδους αυξάνονταν και έφθασαν με τη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1988 στο 1% επί του μισθού των εργαζόμενων και 0 75% οι εργοδότες.
Με αυτά τα έσοδα από την ίδρυση του οργανισμού 1952 έως την κατάργηση του (ένταξη στον ΟΑΕΔ) το 2012 ο ΟΕΚ αποκατέστησε στεγαστικά με έτοιμες κατοικίες η δάνεια 480.000 οικογένειες εργαζομένων η συνταξιούχων.
Με τους νόμους 3986/2011 (μέτρα μεσοπρόθεσμου πλαισίου στήριξης) και 4046/2012 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας εντάχθηκε στον ΟΑΕΔ ο οποίος συνέχισε να εισπράττει και τις εισφορές του 1.75% χωρίς όμως ουσιαστικά να υλοποιεί στεγαστικά προγράμματα.
Με το νόμο 4670/2020 άρθρο 48 καταργείται η εργοδοτική εισφορά και περιορίζεται από 1% σε 0 85% η εισφορά των εργαζομένων.
Όλα αυτά τα χρόνια από τις εισφορές και τις αποπληρωμές των κατοικιών (που είχαν παραχωρηθεί σε δικαιούχους του) συγκεντρώθηκε το ποσό του 1,5 δισ € !!!! με το οποίο έκανε τις εξαγγελίες, ότι θα αναπτύξει στεγαστικά προγράμματα σήμερα η κυβέρνηση.

Ο ιδρυτικός νόμος του ΟΕΚ επιβάλει αποδέκτες των προγραμμάτων του , να είναι οι εργαζόμενοι που συνεισφέρουν από το μισθό τους και μόνο!
Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού η κυβέρνηση επιβάλλεται να αναπτύξει στεγαστικά προγράμματα που θα αφορούν τα αδύναμα στρώματα αλλά όχι από τα κεφάλαια του ΟΕΚ , τα οποία επιβάλλεται να διατεθούν, μόνο για προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν συνεισφέρει τμήμα του μισθού τους.

Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Οι δράσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα καλύψουν περί τους 30.000 πολίτες και αφορούν:

  1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια: Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90 % της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.

Ενδεικτικά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 € θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 € Και το σπίτι στη λήξη του δανείου θα μένει στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη. Προϋπόθεση για τη λήψη των χαμηλότοκων δανείων θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια. Προκειμένου να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, προβλέπεται ότι τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα: α) όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39) ετών με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της ή
β) όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, το οποίο κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (π.χ. 30 έτη) αποκτήσει τρία παιδιά,

  1. Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»: Το πρόγραμμα προβλέπει τη μίσθωση - σε πρώτη φάση - άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Ωφελούμενοι είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  2. Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών: Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια με κοινωνικά κριτήρια. Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών.
  3. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες: Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηναίων και 30 στο Δήμο Θεσσαλονίκης) όπου θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, με κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα που θα καθοριστούν έως το τέλος του έτους.
  4. Κοινωνική αντιπαροχή: Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
  5. Κοινωνική αντιπαροχή (2): Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας: Η δράση αφορά στην ανακαίνιση 40 ακινήτων και τη διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους έως 39 ετών, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο (που θα είναι χαμηλό έως μηδενικό), είτε το μοντέλο rent to own.


Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης