Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πακέτο ΔΕΘ: Αυξάνει κατά 80% το επίδομα θέρμανσης, παγώνει ο ΦΠΑ σε ακίνητα, εστίαση, μεταφορές, συγκοινωνίες και τουρισμό

Πακέτο ΔΕΘ: Αυξάνει κατά 80% το επίδομα θέρμανσης, παγώνει ο ΦΠΑ σε ακίνητα, εστίαση, μεταφορές, συγκοινωνίες και τουρισμό
H κυβέρνηση σχεδιάζει μία ειδική παρέμβαση με απευθείας επιδοτήσεις που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές
Σχετικά Άρθρα

Μέτρα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπουν αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία για να την τιναχθούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών από την σοβούσα ενεργειακή κρίση, περιλαμβάνει το πακέτο της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρεί στη χορήγηση νέας επιταγής για την ακρίβεια σε 2 εκατ. ευάλωτους.
Στο φορολογικό πεδίο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προβλέπουν οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές ,εστίαση, πολιτισμό και τουρισμό έως τον Ιούνιο του 2023, αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές για δυο ακόμη χρόνια και προσωρινό «πάγωμα» του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις.
Το πακέτο καλύπτεται από τον δημοσιονομικό χώρο που απελευθερώνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη στο β ΄ τρίμηνο ( 7,7%) και τα «καύσιμα» που θα φέρει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επίπτωση στο φετινό πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμάται στο 2% του ΑΕΠ. Επίσης, τη Δευτέρα κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός μέσω του οποίου οι δαπάνες για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης αυξάνονται κατά 2,5 δις. ευρώ.
Ειδικότερα το ενεργειακό και το φορολογικό καλάθι της ΔΕΘ περιλαμβάνει:

  1. Επίδομα θέρμανσης ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης από 168 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για τη σεζόν 2021-2022, αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ ( 80% αύξηση) για τη νέα χειμερινή περίοδο. Παράλληλα διευρύνονται τα εισοδηματικά όρια όπου αναμένεται να διαμορφωθούν στην περιοχή των 40.000 έως 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας ώστε να στηριχθούν περίπου 1,3 εκατ νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφθανε τα 750 ευρώ ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Διπλάσιο επίδομα

Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, εφόσον αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχουν σειρά πρακτικών ζητημάτων κυρίως σε πολυκατοικίες, όπου οι καυστήρες πετρελαίου έχουν αντικατασταθεί με καυστήρες φυσικού αερίου.

Παρέμβαση στο κόστος του πετρελαίου στην αντλία

Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει μία ειδική παρέμβαση με απευθείας επιδοτήσεις που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι κατά την περσινή σεζόν το επίδομα θέρμανσης χορηγήθηκε:

  • Σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.
  • Για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.
2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους: Τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από 676 ευρώ το χρόνο θα δουν το επόμενο έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι συνταξιούχοι που αποκτούν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται οριστικά για 2,7 εκατ. φορολογούμενους. Για συνταξιούχο ή δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, το όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο. Για εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα το όφελος αυξάνεται στα 132 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο δημόσιος υπάλληλος ή ο συνταξιούχος θα κερδίσει 176 ευρώ το χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το ετήσιο κέρδος θα φτάσει στα 676 ευρώ. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείτε από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους

3. Χωρίς ΦΠΑ οι νέες οικοδομές: Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως και το τέλος του 2024. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα αναμένεται να στηρίξει την αγορά ακινήτων η οποία καταγράφει ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

4.Εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό. Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνουν φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

5.Τέλος επιτηδεύματος: Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης το συγκεκριμένο έτος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης