Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πληθωρισμός 11,4% στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2022 από 11,6% - Σπάει τα κοντέρ το φυσικό αέριο +261,3%

Πληθωρισμός 11,4% στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2022 από 11,6% - Σπάει τα κοντέρ το φυσικό αέριο +261,3%
Σπάει τα κοντέρ το φυσικό αέριο με άνοδο +261,3%
Σχετικά Άρθρα

Στο 11,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο 2022, παραμένοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αποκλιμακώνεται ελαφρώς σε σχέση με το 11,6% του Ιουλίου.
Η ακρίβεια σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά, την ώρα που οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν εκτοξευθεί κατά 261,3%, ενώ ακριβότερο κατά 65% είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 38,5% το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς»,
ανατιμήσεις καταγράφηκαν σ Έλαια και λίπη (25,5%), Ψωμί και δημητριακά (18,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Κρέατα γενικά (17,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (12,5%), Λοιπά τρόφιμα (11,4%), Λαχανικά γενικά (7,9%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (6,3%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (5,5%), Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (4,3%), Ψάρια γενικά (3,7%) και Φρούτα γενικά (1,7%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,3% τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2022, προήλθε
κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών.

- Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά.
• 0,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
• 1,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 2,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία.
• 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

- Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 7,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
• 4,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

elstat1_9.JPG

elstat2_6.JPG
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ_ΤΑ_ΣΤΟΙΧΕΙΑ_ΤΗΣ_ΕΛΣΤΑΤ.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης