Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. των δανείων του πρώτου μνημονίου έως το τέλος του 2022 προωθεί η Ελλάδα

Την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. των δανείων του πρώτου μνημονίου έως το τέλος του 2022 προωθεί η Ελλάδα
Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 8 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ δανείων που οφείλονται σε χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης που έλαβε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της.
Αυτό αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει το προφίλ ληκτότητας του χρέους.
Η Ελλάδα, η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, βγήκε από το τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, αναφέρει το Reuters.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει το χρέος διάσωσης της ευρωζώνης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για ανάκαμψη, καθώς θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.
«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ δανείων GLF που λήγουν το 2023», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Εξομάλυνση του προφίλ χρέους

«Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ ληκτότητας του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες μας για το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στη χώρα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.
Η Αθήνα εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον Απρίλιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης.
Οι χώρες της ευρωζώνης χορήγησαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με διάρκεια έως το 2041.
Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 8 δισ. ευρώ, είπε ο αξιωματούχος.

Αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στη ζώνη 10ετούς χρέους έχει υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αγορές να αναμένουν αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαγια να μετριαστεί ο πληθωρισμός.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της χώρας ήταν στο 4,17% σήμερα, 8 Σεπτεμβρίυ 2022.
Η Ελλάδα διαθέτει απόθεμα μετρητών περίπου 39 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Έχει δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος μέσω νέων πωλήσεων ομολόγων και ανοίγοντας ξανά υφιστάμενα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης