Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο 2022 - Στο 4,5% αναθεωρείται ο στόχος για το 2022

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο 2022 - Στο 4,5% αναθεωρείται ο στόχος για το 2022
Το πακέτο με τις έκτακτες ενισχύσεις για το 2022, οι οποίες λόγω του θολού σκηνικού της ενεργειακής κρίσης θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Δύο χρονικά ορόσημα που συνδέονται ευθέως με τις αποφάσεις για τα μέτρα της Θεσσαλονίκης ξεκινούν να τρέχουν από σήμερα και αφορούν την ταχύτητα της ανάπτυξης και την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Το πακέτο με τις έκτακτες ενισχύσεις για το 2022, οι οποίες λόγω του θολού σκηνικού της ενεργειακής κρίσης θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ αλλά και των μόνιμων παρεμβάσεων για το 2023 βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών και αναμένεται να κλειδώσει στο τέλος της εβδομάδας.
Εξάλλου το πράσινο φως για τις αποφάσεις τυπικά θα ανάψει στο περιθώριο του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πράγα όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναμένεται να περιγράψει στους ομολόγους του τους βασικούς άξονες με τα μέτρα που βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Στα μέτρα που φαίνεται να προκρίνονται είναι η αύξηση στα 200 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης και το έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους, θα αυξηθούν οι συντάξεις ενώ εξετάζεται μείωση του εταιρικού φόρου από το 22% στο 20%.

Ειδικότερα στο ημερολόγιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν κυκλωθεί οι εξής δύο σταθμοί:

7 Σεπτεμβρίου:
Κομβικά για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ είναι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2022.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για ανάπτυξη 3,1% καθώς αναμένεται να υπερβεί το 4% φθάνοντας στα επίπεδα του 5%. Εξέλιξη που διευκολύνει τους δημοσιονομικού χειρισμούς καθώς απελευθερώνει χώρο για μέτρα στήριξης αλλά όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες μέρος της έκτασης από την μεγέθυνση του ΑΕΠ έχει καλυφθεί με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μεγάλο βέβαια «συν» είναι ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη (στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η ελληνική οικονομία έτρεξε με 7%) υποστηρίζει την αποκλιμάκωση του ελλείμματος αλλά και του χρέους λόγω της ονομαστική αύξησης των εισοδημάτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με ρότα αναθεώρησης της εκτίμησης για το 2022 βάζοντας τον πήχη κοντά στο 4,5%.

9 Σεπτεμβρίου:
Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2022 τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κάτω από το φράγμα του 11% μετά το 12,1% του Ιουνίου και το 11,6% του Ιουλίου.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του τιμάριθμου είναι προσωρινή καθώς τα τύμπανα ήδη ηχούν για την βαρυχειμωνιά που έρχεται.
Η κατάσταση με τις τιμές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται ήδη από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να εκτροχιάζονται.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν.
Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο θα υπάρχει νέο εφιαλτικό σενάριο που ανεβάζει την ταχύτητα πάνω από το 8% λόγω της ζοφερής κατάστασης με την ενεργειακή κρίση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης