Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαριές καμπάνες για να τρέξει το νέο σύστημα εισροών-εκροών στα καύσιμα

Βαριές καμπάνες για να τρέξει το νέο σύστημα εισροών-εκροών στα καύσιμα
Νέο ποινολόγιο με πρόστιμα ύψους έως και 150.000 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Νέο «ποινολόγιο» με βαριά πρόστιμα που φθάνουν έως 150.000 ευρώ θα επιβάλουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου οι ελεγκτικές αρχές για τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης που εντοπίζονται να μην έχουν εγκαταστήσει ή να έχουν παραποιήσει τα συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών ή να μην είναι συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ).
Αυτά προβλέπει νέα υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες επιβολής των κυρώσεων στους παραβάτες καθώς και οι λεπτομέρειες για τη διενέργεια των ελέγχων.
Σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες μπορούν να ερευνούν εγκαταστάσεις και μεταφορικά μέσα, να ελέγχουν και να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία, πληροφορίες και δεδομένα κινητών ή σταθερών τερματικών, φορητών συσκευών και των εξυπηρετητών τους, που βρίσκονται εντός ή και εκτός των κτηριακών εγκαταστάσεων των ελεγχόμενων. Α. Εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος.
  2. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το πρατήριο καυσίμων λειτουργεί χωρίς να έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, η εγκατάσταση σφραγίζεται και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται προσωρινά για 2 μήνες και αναστέλλεται η λειτουργία της μέχρι την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών. Αν διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση, συνεχίζει να λειτουργεί, παρά τη σφράγιση και την επιβολή αναστολής λειτουργίας ή δεν εγκατασταθεί σύστημα εντός 3 μηνών, διάστημα κατά το οποίο τελεί υπό αναστολή, από την έκδοση της απόφασης προσωρινής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας, η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά. Παράλληλα, η ελέγχουσα κοινοποιεί αμελλητί σε όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έγγραφο περί απαγόρευσης παράδοσης καυσίμων στην εγκατάσταση αυτή, έως τη νόμιμη επαναλειτουργία της.
  3. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω αδειοδοτημένων δεξαμενών ή μετρητών/αντλιών, που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, σφραγίζεται η εγκατάσταση και πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ . Στην περίπτωση αυτή η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά και παύει οριστικά η λειτουργία της.
  4. Εφόσον διαπιστωθεί μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση ή αλλοίωση, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, μηχανικών μερών, ή λογισμικού ή παραγόμενων στοιχείων του συστήματος, που διατηρούνται στην εγκατάσταση ή/και αποστέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών της ΑΑΔΕ, σφραγίζεται η εγκατάσταση από την ελέγχουσα, και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης και αυτοτελώς σε έκαστον εξ’ όσων συνέπραξαν ή προσέφεραν συνδρομή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων πρόστιμο 150.000 ευρω. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά,


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης