Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Αυτόματος υπολογισμός του ΦΠΑ από τον Νοέμβριο

tags :
ΑΑΔΕ: Αυτόματος υπολογισμός του ΦΠΑ από τον Νοέμβριο

Ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των myData ξεπερνάει τα 688,6 δισ. ευρώ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύει άμεσα και με χρονικό ορίζοντα το επόμενο δίμηνο να υιοθετήσει την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη βούληση από πλευράς ΑΑΔΕ, προϋποθέτει την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων με αναφορά στα έσοδα και τα έξοδα τα οποία και βρίσκονται στους ψηφιακούς servers της υπηρεσίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υπολογίσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ αν και αρκετοί υποστηρίζουν, ότι η προαναφερόμενη διαδικασία αποτελεί αρτμοδιότητα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών με το θετικό στοιχείο να είναι, ότι όπου παρατηρείται διαφωνία εντός των λογιστηρίων των επιχειρήσεων τα τελευταία να μπορούν να υπολογίσουν και να τροποποιήσουν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στη κατοχή τους.
Όπως διαρρέεται το επόμενο δίμηνο θα αναρτηθεί στον προσωπικό λογαριασμό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, η πρώτη προ-συμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ. Επί του πρακτέου το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα η δήλωση να μην είναι κλειδωμένη και να μπορούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να την τροποποιούν μιας και θα έχουν και την τελική ευθύνη για την υποβολή της.
Από την άλλη πλευρά, εκτός από την από την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, αναμένεται να υπάρξει και μια επίσπευση επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς το Δημόσιο θα ξέρει τις συναλλαγές που έχουν υπάρξει και εάν είναι νόμιμες ή όχι μειώνοντας εις το ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο από πλευράς του.

Τα στοιχεία και το timologio

Όπως καταδεικνύουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1.062.187 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των myData ξεπερνάει τα 688,6 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 1,1 δισ. παραστατικά, ενώ σημειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τη δωρεάν εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 201.188 επιχειρήσεις και επαγγελματίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρίζονται στα myData.Μέσω της εφαρμογής οι υπόχρεοι συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν, ενώ με την έκδοση παραστατικών από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA του επαγγελματία (έσοδα) και στο myDATA της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα).
Υπό αυτό το πρίσμα, τα στοιχεία που καταχωρούνται δίνουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ και στο οικονομικό επιτελείο να γνωρίζουν οικονομικά στοιχεία του κάθε κλάδου, αλλά και τον τζίρο που πραγματοποιεί υπολογίζοντας ταυτόχρονα και τον ΦΠΑ που πρέπει να εισπραχθεί για κάθε οικονομικό έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης