Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχουν σκέψεις νέας παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις - Θα υπάρξει πρόσθετο πλεόνασμα από το καλοκαίρι

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχουν σκέψεις νέας παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις - Θα υπάρξει πρόσθετο πλεόνασμα από το καλοκαίρι

"Ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε πολλά διαφορετικά πεδία και η κυβέρνηση προσπαθεί και επιδιώκει έγκαιρα να περιορίσει τους κινδύνους", τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει σκέψη για νέα παράταση σχετικά με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις δύο μηνών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
"Σχεδόν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, πράγματι υπάρχει ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες στις φορολογικές δηλώσεις για τα νομικά πρόσωπα και το οποίο το εξετάζει η ΑΑΔΕ, αλλά από εκεί και πέρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχει υποβληθεί η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων. Έχουν υποβληθεί 6,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις", πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στα Παραπολιτικά.

Χτίσαμε γραμμή άμυνας με τις μειώσεις φόρων που θα επιδιώξουμε να επεκτείνουμε

Περαιτέρω, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο μέτωπο της ακρίβειας, λέγοντας ότι "ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε πολλά διαφορετικά πεδία και η κυβέρνηση προσπαθεί και επιδιώκει έγκαιρα να περιορίσει τους κινδύνους σε αυτά τα πεδία".
Πρόσθεσε πως "ένα πεδίο είναι η ενεργειακή ασφάλεια και βλέπετε τις κινήσεις που έχουμε κάνει στη Ρεβυθούσα, στην Αλεξανδρούπολη, στις λιγνιτικές μονάδες, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το δεύτερο πεδίο έχει να κάνει με την μείωση της κατανάλωσης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα".
Όπως είπε, "έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες για να μειωθεί η κατανάλωση βλέποντας το χειμώνα".
Η τρίτη ενότητα, όπως ανέφερε, "είναι να εξαντλήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, με θυσίες της κοινωνίες, έτσι ώστε να επιστρέψουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το μεγαλύτερο ποσοστό για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους. Μια δύσκολη καθημερινότητα που όμως έχουμε φροντίσει τα προηγούμενα τρία χρόνια να χτίσουμε σημαντικές γραμμές άμυνας, έτσι ώστε η χώρα να παραμείνει φέτος πιθανότατα η χώρα με τον υψηλότερο ή από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης πανευρωπαϊκά".
"Πράγματι υπάρχει υψηλή ακρίβεια, πράγματι υπάρχει υψηλός πληθωρισμός, ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυξημένο ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες και τις τελευταίες ημέρες, που επηρεάζει ακόμα περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το οικογενειακό εισόδημα" και "η εικόνα είναι εξαιρετικά δύσκολη και έχουν συρρικνωθεί εισοδήματα πολιτών", σημείωσε.
Υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να χτίσει γραμμές άμυνας, μια γραμμή άμυνας που χτίσαμε ήταν οι μειώσεις φόρων. Μόνιμες μειώσεις φόρων τις οποίες θα επιδιώξουμε μελλοντικά, αλλά άμεσα μελλοντικά να επεκτείνουμε. Παράδειγμα κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Άρα, η μια ενότητα είναι μειώσεις φόρων , που οι μειώσεις αυτές έχουν ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Δεύτερη ενότητα αύξηση των μισθών και συντάξεων. Αυξήσαμε δύο φορές γενναία τον κατώτατο μισθό, εκτιμώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα ακολουθώντας το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδος να προχωρήσουμε σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 και ταυτόχρονα, θα αυξηθούν με βάση το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδος κάποιες συντάξεις, αρκετές συντάξεις, το 2023 σημαντικά. Και η τρίτη ενότητα είναι οι επιδοτήσεις που δίνουμε για να καλύψουμε τμήμα του κόστους που προκύπτει από το πεδίο της ενέργειας".

Περί επιδοτήσεων

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει ξεχωριστό επίδομα για το φυσικό αέριο, ο κ.Σταϊκούρας απάντησε ότι "θα αξιολογηθεί ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και με τις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση" , εξηγώντας πως "ο δημοσιονομικός χώρος έχει να κάνει με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 8μηνο του έτους και με την εκτίμηση που θα έχουμε για το πώς θα εξελιχθεί ο προϋπολογισμός μεταγενέστερα".
"Θα υπάρξει πρόσθετο πλεόνασμα από το καλοκαίρι", είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως "εξαρτάται από το ποια θα είναι η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου διότι αν χρειαστούμε υψηλότερες επιδοτήσεις εκεί, τότε αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες για να κάνουμε άλλες ενέργειες πολιτικής άλλα μέτρα επ’ ωφελεία της κοινωνίας".
Αφού σημείωσε ότι δεν είναι ανεξάντλητος ο δημοσιονομικός χώρος, συμπλήρωσε ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε εικόνα του δημοσιονομικού χώρου, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου για το ύψος του ΑΕΠ β’ τριμήνου, ενώ πρέπει να δούμε ποια είναι η εκτίμηση για την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο τρίμηνο και "με βάση αυτό θα δούμε πόσες επιδοτήσεις χρειάζονται".
"Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να συμβάλει ο προϋπολογισμός περισσότερο από ότι εκτιμούσαμε πριν από ένα μήνα, άρα η προτεραιότητά μας είναι αυτή και αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι περιορίζονται άλλες πολιτικές και ταυτόχρονα χτίζοντας τον προϋπολογισμό του 2023, που θα πρέπει να τον καταθέσουμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα πρέπει να προτεραιοποιήσουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση των συντάξεων", πρόσθεσε.

Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τη στέγαση

"Η στέγαση είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί, είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο έχουμε δουλέψει συλλογικά και συνεκτικά ως κυβέρνηση και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις άμεσα. Είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία ευλόγως και η κυβερνηση θα πράξει ανάλογα", τόνισε ο υπουργός.

Για το ρεύμα

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα να μπει δελτίο στο ρεύμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως "έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, έχουμε θεσμοθετήσει και ξεκινούμε να υλοποιούμε μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης στο δημόσιο και έχουμε πει και για τον ιδιωτικό τομέα. Πιθανότατα θα χρειαστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση όλων μας, έτσι ώστε να περιοριστεί όσο είναι εφικτό το κόστος γιατί οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι απεριόριστες".
"Θα πρέπει συνεπώς να έχουμε υπόψη και με διορατικότητα να σκεφτούμε όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, πως πρέπει να ενεργήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα για να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες. Δυσμενείς συνέπειες που είναι στο σύνολό τους εξωγενείς και παγκόσμιες", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης