Τελευταία Νέα
Οικονομία

Goldman Sachs στο BN: Η ύφεση στην Ευρώπη θα πλήξει και την Ελλάδα, υψηλός ο πληθωρισμός για καιρό, πιο υγιείς οι τράπεζες

Goldman Sachs στο BN: Η ύφεση στην Ευρώπη θα πλήξει και την Ελλάδα, υψηλός ο πληθωρισμός για καιρό, πιο υγιείς οι τράπεζες
Η έκταση των οικονομικών προκλήσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη αναφέρει η Goldman Sachs στο bankingnews.gr

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα προκαλέσουν ύφεση στην Ευρώπη και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα, παρά τις άμυνες που διαθέτει, αναφέρει η Maria Vassalou, co-CIO of multi-asset solutions της Goldman Sachs Asset Management, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο bankingnews και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπαρτζελιώτη.
Την ίδια στιγμή,
προσθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για καιρό…  
Το τρέχον περιβάλλον είναι πιθανό να προκαλέσει πολλές μετατοπίσεις σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ιδιαίτερα σε μετοχές και ομόλογα.
«Η ενεργή διαχείριση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να παράγει άλφα αποδόσεις και να προστατεύσει από τα αρνητικά σημεία, εστιάζοντας σε εταιρείες που είναι καλοί φορείς εκμετάλλευσης και έχουν υγιείς ισολογισμούς.
Θα υπάρξουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες στον ενεργειακό χώρο και στα εμπορεύματα γενικότερα, καθώς βρισκόμαστε σε έναν υπερκύκλο εμπορευμάτων που είναι πιθανό να διαρκέσει τα επόμενα 5-10 χρόνια» καταλήγει.
Να σημειωθεί πως η Maria Vassalou είναι εκ των κορυφαίων στελεχών της Goldman Sachs στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. 

Η συνέντευξη της co-CIO of multi-asset solutions της Goldman Sachs Asset Management στο Βankingnews: 

Ερώτηση:
Η Ρωσία περικόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα νοικοκυριά, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τεράστιες αβεβαιότητες.
Όλα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια ύφεση το επόμενο εξάμηνο γίνεται όλο και πιο πιθανή.
Πιστεύετε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι ζοφερές; Τι εκτιμάτε για την Ελλάδα; 

Απάντηση Goldman Sachs: 
Μια συρροή γεγονότων επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Φυσικά, οι κλυδωνισμοί στην καμπύλη προσφοράς σε σχέση με το «μέτωπο» της Ενέργειας ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, η άρση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης εκ μέρους των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών και κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να μειώσει την καταναλωτική ζήτηση, σε μια περίοδο που οι τιμές παραγωγού αυξάνονται ενώ παράλληλα η οικονομική μεγέθυνση δείχνει σαφή σημάδια επιβράδυνσης.
Η χαμηλότερη καταναλωτική ζήτηση είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά κέρδη στο μέλλον και, συνεπώς, τις αποτιμήσεις.

Προκλητικό το τοπίο στην Ευρώπη 

Το τοπίο είναι γεμάτο από προκλήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εξαιτίας της ισχυρής εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές ενισχύονται, η προσφορά περιορίζεται και το ευρώ υποτιμάται έναντι του δολαρίου, λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας των μεγαλύτερων προκλήσεων που αφορούν τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Σημειώστε ότι το πετρέλαιο εκφράζεται σε δολάρια ΗΠΑ, επομένως ένα ισχυρότερο δολάριο αυξάνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας σε τοπικά νομίσματα. 

Η Ιταλία θα αντιμετωπίσει προκλήσεις 

Η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις στο μέλλον λόγω των αναγκών χρέους και αναχρηματοδότησης και η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε προσεκτική πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού, της υποστήριξης του ευρώ και της αποφυγής του κατακερματισμού εντός της Ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα δεν θα μείνει άτρωτη… 

Η Ελλάδα δεν έχει ανοσία στις αναπτυξιακές προκλήσεις στην Ευρώπη, αλλά η μειωμένη εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα δυνατά της σημεία στους τομείς του Τουρισμού και της Ναυτιλίας θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία στην ανάπτυξή της – τουλάχιστον αρχικά.
Η έκταση των οικονομικών προκλήσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και από τυχόν γεωπολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την περιοχή. 

Ερώτηση:
Πέρα από την υποστήριξη της ΕΚΤ και της ΕΕ, ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομία της Ελλάδας και τις ελληνικές τράπεζες, κατά την άποψή σας; Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις;

Απάντηση Goldman Sachs: 
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - γεγονός το οποίο καθιστά την οικονομία της χώρας πιο ανθεκτική.
Επιπλέον, τα επίπεδα χρέους και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της χώρας είναι προς το παρόν ελεγχόμενα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα σε επίπεδο πολιτικής.
Ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον θα ενθάρρυνε την καινοτομία και τη γρήγορη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων (παρόμοια με το Κεφάλαιο 11 στις ΗΠΑ), επιτρέποντας σε προβληματικές εταιρείες να αναδιαρθρωθούν αποτελεσματικά και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Επίσης, η κινητικότητα κεφαλαίου και εργασίας και η μειωμένη γραφειοκρατία θα ενίσχυαν την ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ερώτηση:
Στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, τα τελευταία δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε διψήφια επίπεδα.
Πιστεύετε ότι θα αποδειχθεί πιο επίμονος από όσο εκτιμούσαμε;  

Απάντηση Goldman Sachs:
Θα είναι. 
Ναι, θα αποδειχθεί επίμονος.
Η πράσινη μετάβαση, η αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμών, όπως επίσης και μερική αποπαγκοσμιοποίηση είναι όλες πληθωριστικές δυνάμεις, που θα διατηρήσουν τις τιμές από βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα σε υψηλά επίπεδα.
Αυτοί είναι διαρθρωτικοί παράγοντες που δεν επηρεάζονται από τις κεντρικές τράπεζες και τη νομισματική πολιτική.
Από την άλλη μεριά, η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση συνεχίζουν να είναι αποπληθωριστικές, αν και το καθαρό αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων είναι πιθανό να φέρει υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.
Με άλλα λόγια, το ποσοστό πληθωρισμού ισορροπίας μεσοπρόθεσμα μπορεί κάλλιστα να είναι κάπως υψηλότερο από 2%, δηλαδή από το επίπεδο που έχουν ως στόχο η Fed, η ΕΚΤ και πολλές άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Εν προκειμένω, ο κίνδυνος που συντρέχει είναι ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στοχεύουν σε επίπεδο πληθωρισμού 2% και στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θα βυθίσουν τις οικονομίες τους σε μια βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση/ύφεση από ό,τι είναι απαραίτητο για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Ερώτηση: 
Το ευρώ έχει «χάσει» την ισοτιμία με το δολάριο, βυθιζόμενο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία;
Σηματοδοτεί αυτό το γεγονός ευκαιρίες για τους επενδυτές στη ζώνη του ευρώ;  

Απάντηση Goldman Sachs: 
Είναι καλό για τις εξαγωγές, αλλά αυξάνει την αξία των πρώτων υλών και των προϊόντων ενέργειας.
Οι οικονομίες που θα τα πάνε καλύτερα σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι καλά διαφοροποιημένες οικονομίες που επενδύουν σε κέρδη παραγωγικότητας, τεχνολογία, καινοτομίες, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και επωφελούνται από τα πολύτιμα εμπορεύματα που διαθέτουν. 

Ερώτηση: 
Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική αυτήν τη στιγμή στις αγορές;
Τι προτείνετε;
Σας ελκύουν οι ενεργειακές μετοχές;

Απάντηση Goldman Sachs: 
Το τρέχον περιβάλλον είναι πιθανό να προκαλέσει πολλές μετατοπίσεις σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ιδιαίτερα σε μετοχές και ομόλογα.
Η ενεργή διαχείριση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να παράγει άλφα αποδόσεις και να προστατεύσει από τα αρνητικά σημεία, εστιάζοντας σε εταιρείες που είναι καλοί φορείς εκμετάλλευσης και έχουν υγιείς ισολογισμούς.
Θα υπάρξουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες στον ενεργειακό χώρο και στα εμπορεύματα γενικότερα, καθώς βρισκόμαστε σε έναν υπερκύκλο εμπορευμάτων που είναι πιθανό να διαρκέσει τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Από την άποψη της κατανομής περιουσιακών στοιχείων, η καλή διαχείριση κινδύνου, η διαφοροποίηση και η προστασία από αρνητικούς καταλύτες είναι βασικά πράγματα.
Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η διατήρηση του κεφαλαίου είναι σημαντική, ώστε να μπορεί κανείς να επωφεληθεί από επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες μπορεί να παρουσιαστούν στο μέλλον.
Τέλος, η ολιστική σκέψη όσον αφορά τις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις σε επίπεδο χαρτοφυλακίου θα γίνεται όλο και πιο σημαντική.
IMG_1072_1.JPG
Η συνέντευξη στα αγγλικά  

1.  Russia is supplying only a limited amount of gas, high inflation is tearing deep holes in the coffers of private households, companies are facing massive uncertainties. All these facts suggest that a recession in the winter half-year is increasingly likely. Do you think that the global economic outlook is bleak? What do you think about Greece? 

It's a confluence of events that negatively affect the outlook for global growth going forward. Certainly the supply challenges on the energy front add inflationary pressures globally and particularly in Europe. At the same time, the withdrawal of monetary accommodation by the major central banks and particularly by the Fed is likely to dampen consumer demand at a time when input prices for corporates are going higher and economic growth is showing signs of slowing. Lower consumer demand is likely to negatively affect corporate earnings going forward and therefore valuations. The landscape is particularly challenging in Europe due to its dependency on Russian oil and gas at a time when prices are high, supply is restricted and the Euro is depreciating against the US dollar, partly due to the rising interest rates in the US and partly due to the greater growth and inflation challenges Europe faces relatively to the US. While the ECB cannot explicitly target exchange rates, the falling value of the Euro will increase the urgency to raise interest rates in the Eurozone which in turn will create further growth challenges in the common currency area. Note that oil is denominated in USD so a stronger dollar further increases the cost of energy in local currencies. Italy may be particularly challenged going forward due to its debt and refinancing needs and the ECB will have the perform a careful balancing act between combating inflation, supporting the euro and avoiding fragmentation within the Eurozone. Greece will not be immune to growth challenges in Europe, but its reduced dependency on Russian oil and gas combined with its strengths in the areas of tourism and shipping could provide some downside protection to its growth – at least initially. The extent of economic challenges in Greece will greatly depend on the depth and length of economic downturn in Europe and beyond, as well as on any geopolitical developments that may adversely affect the region. 

2.    Despite the ECB and EU support, what are the longer-term risks to Greece’s economy and Greek banks from your point of view? What should the Greek government do to attract more foreign direct investment?

Greek banks are in much better shape now than during the European crisis which will add to the resilience of the economy. In addition, the debt levels and refinancing needs of the country are much contained at this point. A number of positive steps have been taken in recent years from a policy perspective and a continued business friendly environment that further encourages innovation, quick business restructuring similar to Chapter 11 in the US that will allow challenged or failed companies to get effectively restructured and continue operations again, as well as capital and labor mobility and reduced red tape would add to the attractiveness of the country as a destination for foreign direct investments.  

3.    Inflation has hit double digits in most advanced economies in the past two years. Would it be stickier than we think?

It will be. The transition to green energy, the restructuring of supply chains globally as well as the partial reversal of globalization are all inflationary forces that will keep inflation at higher levels in the short to medium term. These are structural factors outside the influence of central banks and monetary policy. On the other hand, technology and digitization continue to be deflationary but the net effect of all these factors is likely to be higher levels of inflation in the medium term. In other words, the equilibrium inflation rate in the medium term may well be somewhat higher than 2% -- the level that the Fed, ECB, and many other major central banks target. The risk is that major central banks will continue to target an inflation level of 2% and in the process plunge their economies into a deeper economic slowdown/recession than it is necessary to tame inflation. 

4.    The euro has fallen below parity with the dollar, diving to its lowest level in 20 years and ending a one-to-one exchange rate with the U.S. What could be the impact on the Greek economy;  Does this fact signal opportunities for investors in the euro area? 

It is good for exports but it also increases the value of raw materials and energy. Economies that will do better in such an environment will be well diversified economies that invest in productivity gains, technology, high value-added product innovations and take advantage of any exploration of valuable commodities available to them. 

5.    What's the best multi asset allocation strategy right now? What do you recommend? Are you attracted to Energy stocks?

The current environment is likely to create a lot of dislocations across different asset classes and particularly in equities and credit. Active management in those areas can produce alpha and protect the downside by focusing on firms that are good operators and have healthy balance sheets. There will also be important opportunities in the energy space and commodities more generally as we are in a commodity super-cycle that is likely to last over the next 5-10 years. From an asset allocation perspective, good risk management, diversification and downside protection are key. This a period where preserving capital and dry powder are important so that one can take advantage of investment opportunities that may present themselves going forward. Finally, thinking in terms of both private and public investments holistically at a portfolio level will become increasingly important.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης