Τελευταία Νέα
Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Μειώνεται ο όγκος των εκκρεμών κύριων συντάξεων - Οι Περιφέρειες - «πρωταθλήτριες» στην έκδοση συντάξεων

e-ΕΦΚΑ: Μειώνεται ο όγκος των εκκρεμών κύριων συντάξεων - Οι Περιφέρειες - «πρωταθλήτριες» στην έκδοση συντάξεων
Έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018
Σχετικά Άρθρα

Προς οριστική επίλυση οδεύει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων, καθώς, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχει εκδοθεί το 95% των κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 έως και τις 31 Ιουλίου 2022.
Σύμφωνα με τον φορέα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την ενσωμάτωση των στοιχείων του Αυγούστου και την εκκαθάριση των εν δυνάμει ανελαστικών ή απορριπτικών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Μάλιστα, ο e-ΕΦΚΑ αναφέρει ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων με 30.200 απονομές και τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και των τελευταίων ληξιπρόθεσμων συντάξεων, που απομένουν, προχωράει χωρίς καθυστερήσεις, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του καλοκαιριού.

Έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018, καθώς και οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019.
Παράλληλα, προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, λαμβάνοντας υπόψη ότι, στα τέλη Ιουλίου, είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ, για το 2021, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%.
Τέλος, για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχει ήδη εκδοθεί, στοιχείο που, όπως επισημαίνει ο φορέας, αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών.

Οι Περιφέρειες με τις υψηλότερες επιδόσεις στην έκδοση εκκρεμών συντάξεων

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ καταδεικνύουν ότι, το τελευταίο διάστημα, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και στους χρόνους έκδοσης των νέων συντάξεων.
Με βάση τα στοιχεία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κρατάει τα σκήπτρα της ταχύτερης απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, καθώς έχει εκδώσει το 96,45% των εκκρεμών κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 έως και τις 31 Ιουλίου 2022.
Εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην πρώτη πεντάδα με τις υψηλότερες επιδόσεις στην έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων - για αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα - περιλαμβάνονται οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 95,61%, Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 95,59%, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 94,84% και Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 94,50%.

Τελευταίες...

Αμέσως μετά ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας, η οποία έχει προχωρήσει στην έκδοση του 94,31% των εκκρεμών κύριων συντάξεων και έπονται οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κέρκυρας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 94,17%, Αττικής με ποσοστό 92,95%, Πελοποννήσου με ποσοστό 92,38% και Θεσσαλίας με ποσοστό 92,32%, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Περιφέρειες Κρήτης με ποσοστό 91,55% και Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 88,69%.
Όπως σημειώνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ, τα αποτελέσματα των επιδόσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τον όγκο των αιτήσεων που δέχονται και επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα ανά Περιφέρεια. Για παράδειγμα, ο νομός της Αττικής διαχειρίζεται περισσότερες συνταξιοδοτικές υποθέσεις συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της χώρας.
Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος, που έχει επιτευχθεί, οφείλεται τόσο στη δουλειά των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ όσο και σε μια σειρά δράσεων και πολιτικών που υλοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη διοίκηση του φορέα.

H λειτουργία του Πύργου Ελέγχου στον e-ΕΦΚΑ

Αναμφισβήτητα, όπως τονίζουν, κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων παίζει η λειτουργία του Πύργου Ελέγχου στον e-ΕΦΚΑ, ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά από τις διευθύνσεις απονομών του φορέα.
Μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πύργος Ελέγχου αναβαθμίζει συνολικά τον e-ΕΦΚΑ και επιτρέπει στη διοίκηση, τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα, να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο, για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

  • το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο, καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας, κ.λπ.),
  • το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος, κ.λπ.,
  • το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα και
  • το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση, αλλά και ανά εισηγητή.

Πόσες συντάξεις εκκρεμούν

Τέλος, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000.
Ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί εντός του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ, υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν γι' αυτές απορριπτικές αποφάσεις.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν περί τις 11.000 αιτήσεις, όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων, που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.

Η πλειονότητα των συντάξεων που απομένουν αφορά σε συντάξεις Δημοσίου, όπου ήδη υλοποιείται ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, καθώς η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης ενός ασφαλισμένου αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης