Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και αρχές του 2023 από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και αρχές του 2023 από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε
Τι ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας για το φυσικό αέριο, το ρεύμα, το επίδομα θέρμανσης
Σχετικά Άρθρα

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από α' τριμηνο και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια.
Επανέλαβε ότι για την συνολική εικόνα των εσόδων πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου, καθώς «τότε θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους».

«Καίει» ο πληθωρισμός τη θετική εικόνα της οικονομίας

Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η θετική εικόνα διαμορφώνεται από τα τουριστικά έσοδα που αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019, από τον πολύ υψηλό αριθμό νέων επενδύσεων, τον υψηλό αριθμό προσλήψεων, από την συρρίκνωση της ανεργίας και από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.
Ακόμη, οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνουν και τον Ιούλιο.
Πρόσθεσε ότι το αρνητικό στοιχείο είναι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός που «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα.

Ενεργειακό μέτωπο

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.
Όπως ανέφερε, «αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για τη στήριξη που θα λείψουν από αλλού», ενώ εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.
«Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» , σημείωσε , ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.
Τέλος, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, αν και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο.
«Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί και άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό», εξήγησε.

Αυξήσεις και ελαφρύνσεις

Η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας.
Τόνισε ότι για το 2023 βούληση του πρωθυπουργού είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους (παρέμβαση ύψους 450 εκατ.), αλλά και πως έρχεται μόνιμη αύξηση στις συντάξεις, ενώ για τον κατώτατο μισθό θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023 «για να δούμε τα περιθώρια νέας αύξησης, χωρίς να πλήττεται η επιχείρηση».
Τέλος, για τις υπάρχουσες φοροελαφρύνσεις ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλες διατηρούνται και είναι μόνιμες, ενώ ανέφερε πως «θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα με μόνιμες μειώσεις φόρων και μη μόνιμη βοήθεια του πολίτη για την αντιμετώπιση δαπανών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης