Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έλληνες τραπεζίτες: Θα «καούν» οι short στα ελληνικά ομόλογα, μεγάλο το κόστος για τους ξένους επενδυτές

Έλληνες τραπεζίτες: Θα «καούν» οι short στα ελληνικά ομόλογα, μεγάλο το κόστος για τους ξένους επενδυτές
“Αυτοί που θα επιχειρoύσαν κάτι τέτοιο θα ήταν είτε αδαείς είτε δεν έχουν καταλάβει την κατάσταση”.
Ακριβή άσκηση και ζημιογόνα θα αποβεί οποιαδήποτε προσπάθεια ξένων τραπεζών να σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα, όπως εξηγεί στο bankingnews, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος της αγοράς ομολόγων.
Όπως θα δούμε, οι κινήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν, ωστόσο αυτές θα στοιχίσουν εξαιτίας και του υψηλού κόστους δανεισμού των ελληνικών ομολόγων.
Εσχάτως, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς αυξάνεται φθάνοντας πάλι στα επίπεδα του 3,75%, λόγω των πιέσεων που ασκούνται γενικότερα στα ευρωπαϊκά ομόλογα, αλλά και της πτώσης του ευρώ.
Ωστόσο,οι θέσεις shοrt επι των ελληνικών ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα ο δανεισμός ελληνικών ομολόγων, “θα κοστίσουν ακριβά” προκαλώντας, όχι μόνο ζημιές, αλλά ακόμα και ένα πιθανό αποκλεισμό των τραπεζών από την ομάδα των διαπραγματευτών (primary dealers) του ΟΔΔΗΧ.
Εκ των πραγμάτων, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα καθώς η διακράτηση στα χαρτοφυλάκια τους είναι μέχρι την λήξη τους (hold to maturity), αλλά δεν μπορούν και να τα δανείσουν – για πώληση – καταγράφοντας ζημίες στις καθημερινές αποτιμήσεις.
Το ακριβό, όμως, κόστος δανεισμού (repo rate), των ελληνικών 10ετών ομολόγων δεν είναι ο μοναδικός λόγος καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καθώς “ δεν μπορούν οι traders να σορτάρoυν ελληνικά ομόλογα τα οποία σ’ ένα χρόνο από τώρα θα διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Επιπλέον, αρνητικό στοιχείο είναι ότι, δεν υπάρχει υψηλή ελεύθερη διασπορά, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο μια τέτοια κίνηση.
Κατά τις πρόσφατες δημοπρασίες του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με πηγές, στελέχη ελληνικής τράπεζας εξήγησαν προς ξένη τράπεζα το υψηλό κόστος που θα κληθούν καταβάλλουν εάν δεν έκλειναν την θέση τους, αλλά και τις ζημιές που θα είχαν, όπως συνέβη πριν απο μερικούς μήνες
όταν επιχειρήθηκε ένα ανάλογο κερδοσκοπικό παιχνίδι από δυο τράπεζες.
Συνεπώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “αυτοί που θα επιχειρoύσαν κάτι τέτοιο θα ήταν είτε αδαείς είτε δεν έχουν καταλάβει την κατάσταση”.

Αναζητείται παράθυρο ευκαιρίας

Εν τω μεταξύ, εν μέσω της ανόδου των spreads των ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες – πλην της Eurobank η οποία προχώρησε σε έκδοση – υποχρεούνται να αναζητήσουν ένα “παράθυρο ευκαιρίας” προκειμένου να προχωρήσουν σε εκδόσεις MRΕL (ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποδείξουν στον επόπτη SRB ότι, αυτό δεν είναι εφικτό. Είναι σαφές
από την εικόνα της αγοράς, ότι και οι τράπεζες, αλλά και εταιρείες που θα επιχειρήσουν εξόδους δεν θα το κάνουν με φθηνά επιτόκια.
Με αυτά ως δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες θα αναζητήσουν- μέχρι το τέλος του χρόνου-την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα μετριάσει το υψηλό κόστος της εξόδου στις αγορές, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης