Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντίο εποπτεία, καλημέρα επιτήρηση για την ελληνική οικονομία, από σήμερα 20 Αυγούστου

Αντίο εποπτεία, καλημέρα επιτήρηση για την ελληνική οικονομία, από σήμερα 20 Αυγούστου
Αναμένονται δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα

Αλλάζει σελίδα η ελληνική οικονομία μεν από σήμερα Σάββατο 20 Αυγούστου, με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ωστόσο παραμένει στο κεφάλαιο... επιτήρηση καθώς η επιτήρηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί.
Μάλιστα πριν το μεσημέρι αναμένονται δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.
Αναλυτικότερα...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερματίζει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας τέλος σε μία κρίση χρέους που ακολούθησε την οικονομική καταστροφή του 2008 και η οποία λίγο έλειψε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Σε επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Επίτροπος Οικονομικών της EE Paolo Gentiloni είπε ότι η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δεσμεύσεων» που ανέλαβε στην ευρωομάδα των 19 χωρών της ΕΕ και «πέτυχε αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» παρά την επιπτώσεις του Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς και των 27 κρατών μελών, εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη του προγράμματος διάσωσης το 2010, το οποίο ανήλθε συνολικά σε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.
Το 2015, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τη διάσωση της Ελλάδας σε ένα δημοψήφισμα που απείλησε να θέσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους όρους της διάσωσης, αλλά ο Τσίπρας εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις ούτως ή άλλως, όπως ανέφεραν οι Financial Times. 
1_432.JPG
Η οικονομική προσαρμογή τελείωσε, η εποπτεία συνεχίστηκε

Το λεγόμενο «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής» έληξε τον Ιούνιο του 2018, αλλά η Επιτροπή διατήρησε τα οικονομικά της Ελλάδας υπό επιτήρηση.
Η Commission ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο κίνδυνος «υπερβολικών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά».
Σε απάντηση, ο Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς — δημοσιονομικές πολιτικές, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση — οι οποίες «έθεσαν μια σταθερή βάση για την Ελλάδα να επιτύχει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς μακροχρόνια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Τι αλλάζει;
Ο ασφυκτικός έλεγχος των θεσμών ανά τρίμηνο μετατίθεται στο εξάμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης