Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκινά τον Σεπτέμβριο το «ξεστοκάρισμα» 140.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

Ξεκινά τον Σεπτέμβριο το «ξεστοκάρισμα» 140.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων
Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για 140.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.
Ολοκληρώνεται ως το τέλος του Καλοκαιριού, η fast track έκδοση των εκκρεμών τα τελευταία 3 χρόνια συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για 140.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις με στόχο την αποκλιμάκωση του στοκ κατά 30% μέχρι το τέλος του έτους.
Η αναμονή, όσον αφορά την έκδοση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να ξεπεράσει τα 3 χρόνια στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα ταμεία.

Σημειώνεται ότι με τη fast track διαδικασία αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία, καθώς και οι δηλώσεις ή τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο).
Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.
Επίσης, η εμπλοκή των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων θα επεκταθεί και στις επικουρικές.
Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση της αίτησης για επικουρική σύνταξη τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες συνέτεινε στη μείωση κατά τρεις μήνες του χρόνου έκδοσης των νέων επικουρικών.
Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται σήμερα όχι μόνο στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά και στο ταμείο επικουρικής των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), στο ταμείο νομικών, των μηχανικών, ακόμα και στο Δημόσιο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης