Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ΕΚΤ έχει σχέδιο ενεργοποίησης του νέου «μνημονιακού» μηχανισμού για τα ελληνικά ομόλογα με όριο στο 10ετές 4%-4,20%

Η ΕΚΤ έχει σχέδιο ενεργοποίησης του νέου «μνημονιακού» μηχανισμού για τα ελληνικά ομόλογα με όριο στο 10ετές 4%-4,20%
Το νέο νομισματικό εργαλείο ουσιαστικά είναι ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο αλλά το πιο ουσιώδες είναι η πρόβλεψη ότι… στους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξει νέα επιδείνωση και να χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού και από την Ελλάδα…

Η ΕΚΤ έχει σχέδιο ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού στήριξης των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα καθώς με βάση πληροφορίες, στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί είναι ότι τους προσεχείς μήνες μπορεί να υπάρξει και νέο κύμα επιδείνωσης.
Το νέο νομισματικό εργαλείο ουσιαστικά είναι ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο αλλά το πιο ουσιώδες είναι η πρόβλεψη ότι… στους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξει νέα επιδείνωση και να χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού και από την Ελλάδα…
Επίσης φαίνεται ότι έχει θέσει ένα άτυπο όριο παρέμβασης πάνω από 4% με 4,20% για το 10ετές ομόλογο έναντι τρέχουσας απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου 3,16% και με υψηλό ημέρας 3,25%.
Πρακτικά η ΕΚΤ εάν το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινηθεί υψηλότερα από το 4%-4,20% θα δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να προσφύγει στην ΕΚΤ ώστε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές ομολόγων κρατών της Νότιας Ευρώπης από την ΕΚΤ ώστε να παραμείνουν υπό έλεγχο οι αποδόσεις… αλλά μόνο αυτές οι κινήσεις δεν επαρκούν…

Τι είναι ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ θέτει 4 κριτήρια ώστε να ενεργοποιηθεί αυτό το νέο νομισματικό εργαλείο.

1)Συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2)Απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών, και πάλι δανεισμός από την Επιτροπή

3)Δημοσιονομική βιωσιμότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών, όπως το ΔΝΤ

4)Υγιείς πολιτικές που συνάδουν με τη δέσμευση της χώρας στα σχέδια ανάκτησης κεφαλαίων.

Κεκαλυμμένο μνημόνιο

Το νέο νομισματικό εργαλείο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο γιατί τα 4 κριτήρια που τίθενται αφορούν την οικονομική κατάσταση μιας χώρας.
Η ΕΚΤ δεν θα ενεργοποιεί το νέο νομισματικό εργαλείο εάν π.χ. δεν έχει διασφαλίσει ότι η χώρα που θα υποστηριχθεί δεν έχει δημοσιονομική πειθαρχία.
Πρόκειται για ένα νομισματικό μηχανισμό που απαιτεί οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία από κάθε χώρα, όπως και ένα μνημόνιο…
Είναι προφανές ότι πέρασε η θέση της Γερμανίας που έθετε ως προαπαιτούμενο κάθε φορά που θα εξετάζεται η ενεργοποίηση αυτού του νέου νομισματικού εργαλείου, η οικονομική κατάσταση της χώρας να είναι δημοσιονομικά ορθολογική.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΚΤ παρουσίασε ένα εργαλείο ως συνέχεια μιας τοξικά προβληματικής νομισματικής πολιτικής με την ποσοτική χαλάρωση.
Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θέτει 4 μνημονιακούς όρους για να ενεργοποιηθεί.
Όσες χώρες χρησιμοποιήσουν αυτό το νομισματικό εργαλείο αμέσως θα στιγματίζονται ως αδύναμες από τις αγορές και αμέσως θα ξεκινάει ο μνημονιακός έλεγχος από την ΕΚΤ…
Επίσης κάθε φορά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεδριάζει ανεξάρτητα… δεν θα υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης…
Όποια χώρα προσφύγει στον νέο Μηχανισμό της ΕΚΤ θα θεωρείται ένδειξη αδυναμίας και αμέσως θα στοχοποιείται ακόμη περισσότερο από τις αγορές.

Τα πρόσφατα γεγονότα

Η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο κινήσεις νομισματικής πολιτικής στις 21 Ιουλίου 2022 που χρήζουν προσοχής και προσεκτικής ανάλυσης.

Η πρώτη απόφαση ήταν να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης στο 0,50% από 0% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0%...
Να σημειωθεί ότι στην επόμενη συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 θα υπάρξει και νέα αύξηση 0,25% ή ακόμη και 0,50%, θα ακολουθήσει και νέα αύξηση στις 27 Οκτωβρίου καθώς και στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Η δεύτερη απόφαση ήταν το TPI ο νέος μηχανισμός προστασίας των ομολόγων των αδύναμων κρατών που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για χώρες που βρίσκονται υπό πίεση όπως η Ιταλία που πηγαίνει σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου και προφανώς η Ελλάδα.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,96% και το ελληνικό 10ετές ομόλογο 3,16% έφθασε έως το 4,74% πριν λίγες εβδομάδες…
Ιταλία και Ελλάδα παραμένουν οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης και η μεν Ιταλία περνάει μεγάλη πολιτική δοκιμασία και οδεύει σε πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα που δεν διαθέτει και επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και τις αγορές 39 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Τα περίεργα εργαλεία της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο με στόχο να επιτύχει διάχυση της νομισματικής της πολιτικής.
Η ποσοτική χαλάρωση που ήταν για μια 10ετία το νομισματικό εργαλείο της ΕΚΤ ήταν η γενεσιουργός αιτία του πληθωρισμού λόγω αθρόας προσφοράς χρήματος καθώς και η αιτία για τις ακραίες φούσκες που δημιουργήθηκαν στις αγορές μετοχών, με αποτιμήσεις αδικαιολόγητες, στα ομόλογα όπου έφθασε κάποια στιγμή 19,6 τρισεκ. ομόλογα να έχουν αρνητικά επιτόκια και βεβαίως στα ακίνητα που αποτελούν επίσης μια μεγάλη και ακραία φούσκα….
Το νέο νομισματικό εργαλείο που αποτελεί μέσο προστασίας των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ελλάδος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που απλά έχει αλλάξει όνομα…
Και ενώ σε αυτό το εργαλείο μπορεί να προσφύγουν όλες οι χώρες προαπαιτούμενο είναι να αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αξιολογεί κάθε φορά τα δεδομένα.
Δεν υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός αλλά κάθε φορά που θα ενεργοποιείται αυτό το νέο εργαλείο και η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα θα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης