Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο αρδευτικά έργα ύψους 61,9 εκατ. ευρώ στην Π.Ε Λασιθίου ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ

Δύο αρδευτικά έργα ύψους 61,9 εκατ. ευρώ στην Π.Ε Λασιθίου ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ
"Η κυβέρνηση, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα, δημιουργεί τις συνθήκες για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής", δήλωσε ο Γ. Γεωργαντάς

Δύο σημαντικά αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί ως ένα στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 61,9 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν σήμερα (1/8) από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν.Παπαθανάση, τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά και του αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης Ανασυγκρότησης Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.
Στη συνεδρίαση, εκ μέρους του ΥπΑΑΤ συμμετείχε επίσης, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δ. Παπαγιαννίδης.

Δηλώσεις Γεωργαντά και Πλακιωτάκη

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, δήλωσε ότι «έχει ξεκινήσει η κατασκευή νέων φραγμάτων και η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων της χώρας. Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», δρομολογείται το τέταρτο ενοποιημένο έργο από τα μεγάλα έργα. Αφορά τη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Σητείας και το δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης καθώς και το Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και τα αρδευτικά δίκτυα μεταφοράς νερού. Η κυβέρνηση, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα, δημιουργεί τις συνθήκες για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου, Γ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το Λασίθι, γιατί μετά από αγώνες δεκαετιών ξεκινούν δύο μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα για την Π.Ε Λασιθίου στις πλέον παραγωγικές περιοχές της, Ιεράπετρα και Λασίθι»

Τα έργα

Σε ό,τι αφορά τα αρδευτικά έργα, πρόκειται για:
1)Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Σητείας και συνοδά έργα προϋπολογισμού κατασκευής 30,6 εκατ ευρώ.
Τo έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κλπ) για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.
Στις άμεσα ωφελούμενες από το υπό μελέτη έργο (Γεωγραφική Επιφάνεια) Τοπικές Κοινότητες περιλαμβάνονται οι Τ.Κ. Καρυδίου και Τ.Κ. Παλαικάστρου της ΔΕ Ιτάνου του Δήμου Σητείας.
Τα υφιστάμενα έργα είναι αρδευτικά δίκτυα υπό πίεση και εφαρμόζονται συστήματα μικροάρδευσης. Η Λιμνοδεξαμενή θα κατασκευασθεί σε θέση ευρισκόμενη επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, περί τα 2 χιλιόμετρα δυτικά των ορίων του οικισμού Χοχλακιών και θα τροφοδοτείται από την παροχή της πηγής Χοχλακιών και τις παροχές του ως άνω ρέματος.
Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:

  • Χωμάτινη Λιμνοδεξαμενή επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τις συνοδές της διατάξεις και έργα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας εκτροπής του ρέματος.
  • Τα έργα προσαγωγής σε Λιμνοδεξαμενή, ήτοι το έργο υδροληψίας στην Πηγή Φλέγας και τον Αγωγό Προσαγωγής του νερού από την πηγή στην Λιμνοδεξαμενή.
  • Τα έργα προσαγωγής στο υφιστάμενο αρδευτικό του Παλαικάστρου, που αποτελούνται από: το Αντλιοστάσιο Υδροληψίας, τη Δεξαμενή Φορτίου, τον Αγωγό Προσαγωγής Αντλιοστασίου – Δεξαμενής Φορτίου, τον Αγωγό Προσαγωγής Δεξαμενής Φορτίου – υφιστάμενης Δεξαμενής Δ3, αγωγούς διαμέτρων Φ500-Φ700, μήκους 8.000 μ περίπου

2) Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού προϋπολογισμού κατασκευής 31,3 εκατ ευρώ.
Το φράγμα είναι λιθόρριπτο και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες όρους Θρυπτής, σε απόσταση περί τα 1,5km νότια του οικισμού Αγ. Ιωάννη και περί τα 8,5km βορειοανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας. Ο ταμιευτήρας θα πληρώνεται από τις απορροές της υδρολογικής λεκάνης του ρέματος Αγ. Ιωάννη, έκτασης 5,7km2, οι οποίες υπολογίζονται σε 600.000m3 ετησίως και από υδρομάστευση περί των 1.275.000m3 νερού από τις πηγές Ψυχρού, οι οποίες εκφορτίζονται στη γειτονική λεκάνη του ρέματος Αγ. Φωτιάς.
Συνοπτικά τα κυριότερα στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό των έργων διανομής:

  • Τα δίκτυα άρδευσης θα λειτουργούν με τη μέθοδο της ελεύθερης ζήτησης, σύμφωνα με την οποία οι καλλιεργητές είναι εκείνοι που καθορίζουν το χρόνο και τη διάρκεια αρδεύσεως του αγροτεμαχίου τους.
  • Η αρδευόμενη περιοχή αφορά τις περιοχές κοντά στους οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα και Αγ. Φωτιά και Αγ. Ιωάννη της Τοπικής κοινότητας Αγ. Ιωάννη της ΔΕ Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου.

Τα δύο παραπάνω αρδευτικά έργα κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους στο Λασίθι που αποτελεί την πλέον ξηροθερμική ενότητα στη χώρα.
Με τα δύο αυτά έργα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, μεγάλη άνω του 400% αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης