Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμός 2023: Ξεκινά με δαπάνες 68,8 δισ. ευρώ - Στο υπουργείο Εργασίας η «μερίδα του λέοντος»

Προϋπολογισμός 2023: Ξεκινά με δαπάνες 68,8 δισ. ευρώ - Στο υπουργείο Εργασίας η «μερίδα του λέοντος»
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού»

Αύξηση δαπανών κατά 4,2 δισ. ευρώ το 2023 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός σύμφωνα με την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που εστάλη στα υπουργεία και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στο κονδύλι για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις επιδόματα και επιδοτήσεις και το οποίο αυξάνει κατά 1,7 δις. ευρώ στα 21,8 δισ. ευρώ για το 2023 από 19,8 δισ. ευρώ φέτος.
Την ίδια στιγμή η αύξηση των πόρων σε Υγεία και Παιδεία κατά 600 εκατ. ευρώ και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αποτελούν προπομπό για τα κύματα των προσλήψεων που θα ακολουθήσουν σε αυτούς τους τομείς.

Παρά την δέσμευση για επαναφορά της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 με το πήχη να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ με βάση τις οδηγίες Σκυλακάκη το ανώτατο όριο δαπανών αναπροσαρμόζεται στα 68,8 δισ. ευρώ από 64,5 δις. ευρώ που είναι η οροφή για τις φετινές δαπάνες.
Σ
ύμφωνα με την εγκύκλιο οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθουν στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δις. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που για το επόμενο έτος έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού» ενώ οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και επισημαίνεται ότι η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας με το επίκεντρο να βρίσκεται στην οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας.
Παράλληλα σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στο μεταξύ στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν μονόδρομο την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα αυξάνει κατά 740 εκατ. ευρώ τις πιστώσεις καθώς η συνεχιζόμενη με αμείωτη ένταση ενεργειακή κρίση ανατρέπει τους αρχικούς υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ για να σβήσουν οι φωτιές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη τον Αύγουστο έχουν δαπανηθεί 200 εκατ. ευρώ.
Λόγω του ρευστού και αβέβαιου σκηνικού το ύψος του τελικού λογαριασμού για τα κρατικά ταμεία είναι άγνωστο και όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.
Πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός «έχει μέλλον» αλλά θεωρούν τον κίνδυνο ύφεσης για φέτος εξαιρετικά μικρό λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης